OGY - Törvénnyel alapoznák meg a Városliget fejlesztését

 

Állami vagyonkezelésbe kerülnének a városligeti ingatlanok 99 évre a terület megújításának és fejlesztésének hatékony megvalósítása érdekében - az erre vonatkozó javaslatot Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, Zugló polgármestere és frakciótársa, Vas Imre nyújtotta be a parlamentnek.
Az indítvány szerint a Városligetben megvalósuló építési beruházások kiemelt állami feladatnak minősülnének. 

Az államot, a fővárosi önkormányzatot és a zuglói önkormányzatot megillető tulajdoni hányad - mint közfeladat ellátásához szükséges terület - ingyenesen a 100 százalékos állami tulajdonú Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe kerülne. Az egyéb vagyonkezelői jogok, illetve a főváros forgalomszervezési feladatköre változatlan marad. 
A vagyonkezelő által épített építmény önálló ingatlanként az állam 100 százalékos tulajdonába kerül, a beruházások közérdekű célú fejlesztésnek minősülnek.

A törvényjavaslat kitér arra, hogy a Városligetben kulturális, közösségi szórakoztató, oktatási-nevelési, sport- és szabadidő, hitéleti, turisztikai, vendéglátó, kiskereskedelmi, közlekedési, biztonsági rendeltetésű épületet, valamint parkolót és kerékpártárolót lehet elhelyezni.

Az előterjesztés szerint a Városliget több mint 100 éve országos jelentőségű kulturális és szabadidős helyszín, s kiemelt nemzeti cél és állami feladat a Liget történeti hagyományaihoz szervesen illeszkedő, korszerű fejlesztése. Ezt a célt szolgálja az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttest is magában foglaló Liget Budapest projekt megvalósítása, amelynek előfeltétele a jelenleg osztatlan állami és önkormányzati tulajdon állami vagyonkezelésbe vétele - olvasható a javaslatban.

A törvény 2014. január 31-én lépne hatályba.

A parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának hétfői ülésén Vas Imre leszögezte: konkrét megvalósítási tervek még nincsenek, a beruházás illeszkedik a fejlesztési koncepciókhoz és nem okoz bevételkiesést Zuglónak.

Dankó Rita, a Belügyminisztérium településrendezési osztályának vezetője az ülésen jelezte: a tárca egyetért az elképzelésekkel.

A bizottság 18 igen és 5 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.

 

 

MTI 2013. december 2., hétfő 14:19
fotó: m.napi.hu 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing