Nyugodtan kávézzon!

2015.09.29. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A kávé mérsékelt fogyasztása nem növeli a szívritmuszavar leggyakoribb formájának kockázatát, a két dolog között nincs összefüggés - állapította meg egy nagy létszámú, hosszú távú svéd kutatás. A kutatók négy korábbi tanulmány meta-analízisét is elvégezték, csaknem 250 ezer beteg adatait dolgozták fel. Eredményeiket a BMC Medicine orvosi folyóiratban közölték.

A mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a szívkoszorúér-betegségek és a szélütés kockázatát. A pitvarfibrilláció (AF), mely a szívritmuszavar leggyakoribb formája, szabálytalan, gyakran szapora szívveréssel jár, illetve a koffeinfogyasztás közötti kapcsolat azonban nem volt egyértelmű. Korábban úgy vélték, a sok kávé növeli a pitvarfibrilláció kockázatát.

Eredményeik azonban azt mutatták, hogy még a legtöbb kávét fogyasztók esetében sem volt összefüggés a kávémennyiség és a szívritmuszavar között. Ezt erősítette meg a négy korábbi vizsgálat adatainak meta-elemzése is.

A kutatók figyelembe vették a pitvarremegés kockázatát növelő tényezőket, de a kávéfogyasztási adatok a résztvevők önbevallásán alapultak, és az elemzett tanulmányok Svédországban vagy az Egyesült Államokban készültek, ezért az eredmények nem általánosíthatók.

 

MedicalXpress

- informed -


Cikkajánló
- Füstölt pisztráng céklával
- ÉLET ÉS HALÁL
- Újra felfedezett kincsünk, a fürdőgyógyászat
- 2019 január a SKULT13 helyszínein
- Örömhír – nem kell többé választani Isten és a tudomány között

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing