Nyár végére megújul a Füvészkert nagy része

Európai uniós forrásból újul meg a budapesti Füvészkert jelentős része: a Pálmaház gazdaságosabbá tétele és felújítása mellett számos új és egzotikus növénnyel bővül a kert állománya a nyár végére.
A Füvészkert tavaly két pályázatot nyert el az Új Széchenyi Terv keretén belül. Az egyik program a Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítását, a műemléki védettségű Pálmaház és környéke rekonstrukcióját támogatta mintegy 400 millió forint értékben.

A másik projekt a kert tematikus és gyűjteményes kertrészeinek felújítását tűzte ki célul, a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ, azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése és erősítése mellett, amelyre az intézmény 247 millió forintos támogatást nyert.
Orlóci László, a Füvészkert igazgatója szerdán bemutatta az eddig elkészült állapotot és ismertette a további munkálatokat. Az igazgató megköszönte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezetésének, hogy a felújítási projekt mögé állt. Mint mondta, bár nem kellett önrészt hozzátenni a felújításhoz, a vezetés támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a projekt.
Mezey Barna, az egyetem rektora kiemelte, hogy a főváros közepén óriási értéket képvisel egy ilyen botanikus kert, amely nemcsak az ELTE, hanem Budapest életében is fontos szerepet játszik.
A mintegy egy évig tartó rekonstrukció során új gépészetet, világítást, napfénypótló megvilágítást, hőszigetelt üvegfelületeket és külső felújítást kapott a kert trópusi gyűjteménye, miközben a benne élő felbecsülhetetlen értékű trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérült. A Pálmaház fűtését energiatakarékos fal- és padlófűtéssel oldották meg, így több hely marad a növények biztonságos és attraktív elhelyezésére. A látogatók kényelmét akadálymentesítés szolgálja. A trópusi haszonnövények tematikus gyűjteménye 152 darabosról 170-esre, a pálmaféléké 153-ról 160-ra, a szubtrópusi gyűjtemény pedig 168-asról 180-asra növekedett, emellett szicíliai és spanyolországi mediterrán növényekkel is gazdagodott a Pálmaház állománya.
Az ex situ növénymegőrzés mellett megújult a ligeterdő, az új kút fúrásával pedig víztakarékosabbá szeretnék tenni a vízfogyasztást és egyenletesebbé az öntözést. Új lett az Ázsia kert, valamint a Rosarium is, ahol a leghíresebb rózsanemesítő "műhelyek" rózsái kaptak helyet.
Az oktató és ismeretterjesztő funkció mellett a kert tudatosan szeretne hidat képezni a modern városi élet és a régmúlt kulturális öröksége között. Ennek érdekében évente több kulturális és közönségrendezvényt tartanak.
A felújítási munkálatok végleges befejezése 2011. augusztus 31-re várható.


MTI 2011. június 15., szerda 16:09


Cikkajánló
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Megnyíltak a Hotel Memories Budapest **** konferencia termei

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing