Novemberi programok az Európa Pontban

2014.11.05. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

2014-ben számos, Európa történelmét befolyásoló esemény évfordulójára emlékezünk: 100 éve tört ki az első világháború, 25 évvel ezelőtt omlott le a berlini fal és bontották le a vasfüggönyt, hazánk pedig éppen 10 éve csatlakozott az Európai Unióhoz.Ennek a történelmi szálnak egyes darabjait mutatjuk be novemberben: az André Kertész képeiből, valamint a berlini fal leomlásáról és az EU-s csatlakozásunkról szóló kiállítással az első világháborút, valamint a megosztott Európát idézzük fel, a háború sújtotta Európát, amelyben 100 évvel később az Európai Uniónak köszönhetően ismeretlenek a harcok. Vendégünk lesz a legendás Bizottság zenekar egykori frontembere, Wahorn András, aki a Wahorn Airport formációval lép fel a kiállítás megnyitóján, november 7-én.

November 19-én a Lumière Filmklubban a Buddha elsüllyedt szégyenében című filmet vetítjük. Az alkotás egy hatéves afgán kislányról szól, aki rendes gyerekként nem akar mást, mint iskolába járni, megtanulni írni és olvasni. Ám a kemény muszlim törvények tiltják, hogy a nők részt vegyenek az oktatásban, és senki nem akarja befogadni a kislányt. A film kapcsán a Magyarországon élő afgán bevándorlók helyzetéről beszélgetünk. Vendégünk lesz Mikes Hanna, az Artemisszió Alapítvány és Kováts András, a Menedék Egyesület képviselője, valamint AkelaSabona a Baptista Segélyszervezet munkatársa.

November 25-én „Egy csésze Európa” sorozatunkban Lengyelországba repülünk. Beszélgetünk híres lengyel plakátokról, filmekről, könyvekről és zenéről. Felidézzük az idén 75 éves Lengyel Intézet gazdag és kacifántos múltját. Nem felejtjük el bemutatni a mai Lengyelországot, az országot, amely csodával határos módon ellenállt a gazdasági válságnak. (A programra a belépés ingyenes, de regisztráció szükséges: euinfo@eu.hu)

A hónap zárásaként, november 27-én az Európai gondolkodók sorozatunk harmadik vendége, a világhírű filmrendező, Krzysztof Zanussi lép az Európa Pont színpadára. A Persona non grata és a Csoda Krakkóban lengyel rendezője „A Kelet az Kelet, a Nyugat az Nyugat – igaza volt Kiplingnek?” címmel tart előadást. (Előzetes regisztráció szükséges: euthinkers@eu.hu)


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing