Nők, Múzsák, sorsok irodalomban, színházban –

2015.09.01. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

és a New York Művész Páholyban

A rövid nyári szünet után, szeptember 28-án 19 órától egy egyedülálló, színházzal, irodalmi és színháztörténeti szemelvényekkel, sorsokkal és szerelemmel teli estével indítja őszi évadát a New York Művész Páholy a Világ Legszebb Kávéházában.

 

 

 

A New York Kávéház a múlt századelőn itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába. Fénykorában törzshelye volt magyar és nemzetközi sztároknak: íróknak, költőknek, operaénekeseknek, színészeknek, filmeseknek, a kávéházban megfordult az előző századforduló és az azt követő évtizedek budapesti művészeinek színe-java. Az alkotók mellett, mint tudjuk, rendre egy asszony is állt, s áll – szezonkezdő estünkön őket szeretnénk középpontba állítani. Múzsákat, akik ihletet adó asszonyok, inspirálók, bizonyos értelemben maguk is alkotók, akik összekapcsolják a szellemet a szerelemmel.

Szezonkezdő estünk célja, hogy ezen asszonyok lét-meghatározó szerepét ünnepeljük, ünnepeljük egyben a művészeket, a férjeket, akiket talán a mai estén egy másik tükrön keresztül nézhetünk, mint eddig.

Kosztolányi Dezső felesége, Harmos Ilona, Móricz Zsigmond késői szerelme, Csibe, Jászai Mari és szerelmei: Reviczky Gyula és Szomory Dezső, Fedák Sári és Molnár Ferenc, Karinthy Frigyes és Judik Etel szerelme is megelevenedik egy különleges színházi-irodalmi esten. 

 

Vendégeink:

Hogy kik játsszák a főszerepeket?

Hámori Gabriella színművész a nagy sikerű nőNyugat című előadás egyik közreműködőjeként abba a „csendes forradalomba” enged betekintést, amelyben polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek a kornak emblematikus figurái a Nyugat című irodalmi folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek a sorsát, szerelmeit, házasságát, sikereit és kudarcait idézi meg a Jászai Mari-díjas színésznő.

Kripli Mari címmel mutatta be a közelmúltban a Jászai Mari életéről szóló monodrámát Lázár Kati színművész. A New York Művész Páholy estjén ebből is kapunk ízelítőt; a Nemzeti Színház hajdani nagyasszonyának szenvedélyes, izzó, fájdalommal teli színpadi és szerelmi életéből.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színésznője a magyar színjátszás másik kiemelkedő egyénisége, Fedák Sári bőrébe bújik hamarosan bemutatásra kerülő önálló estjén – hogy vannak-e közös pontok kettejük sorsában, kiderül a beszélgetésből.

Gajdó Tamás színháztörténészként ezeknek a felejthetetlen színésznőknek a pályáját, életét kutatja. Hosszú évek kutatómunkája során közelről ismerhette meg a szerepek mögött rejtőző nőket – róluk mesél könnyed és komoly történeteket, ismert és kevésbé ismert színházi anekdotákat.

A New York Művész Páholy szeptember 28-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható. A jegy egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

 

Időpont: 2015. szeptember 28. (szerda) - 19.00 óra

Helyszín: New York Kávéház, 1073, Budapest, Erzsébet körút 9.

Esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/988655697874420/ 

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

 

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser. 

 

Eseményeinkről, programjainkról minden további információt megtalálnak Facebook-oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing