Nincs nála elfoglaltabb sztár Hollywoodban

2015.09.24. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Film

Négy - hat film évente. Samuel L. Jackson ezzel a mennyiséggel rekordernek számít Hollywoodban. Forgatásról-forgatásra jár és igazi munkamániásként a filmek mellett szívesen adja a hangját video játékokhoz, rajzfilmekhez, illetve feltűnik sorozatokban is kisebb szerepekben. Nem csoda, hogy az idén 67. évét betöltő színész szomjazik a sikerre. Drog- és alkoholfüggőségen, faji kirekesztésen, csonka családon és számtalan kudarcon át vezetett az útja a világhír felé. A Paramount Channel szeptember 25-én egész estét szentel a sztár filmjeinek, melynek alkalmából utánanéztünk, hogy honnan és hová jutott Samuel L. Jackson az elmúlt évtizedekben.

 • Rossz indítás. A kis Jackson családfő nélkül nőtt fel. Életében mindössze kétszer találkozott az apjával, aki alkoholistaként halt meg.
 • Gyerekként dadogott. A logopédus azt javasolta, hogy járjon szereplőválogatásokra, meghallgatásokra, hogy legyőzze a beszédtől való félelmét. A terápia bevált, és Jackson rá is lelt élete hivatására.
 • Fiatalon magával sodorták őt is a polgárjogi mozgalmak. 1969-ben társaival túszul ejtette az atlantai Morehouse College kuratóriumának tagjait, hogy reformokat követeljenek a diákoknak. Céljukat elérték, de Jackson tanulmányait két évre felfüggesztették, ezért csak 1972-ben diplomázhatott.
 • Első filmjét, a Together for Days-t rögtön diplomázás után forgatta, de a várt siker elmaradt.
 • Több mint egy évtizeden keresztül csak kisebb szerepek találták meg New Yorkban. Játszott színpadon és apró alakításai voltak filmekben.
 • Színészkedésből egyáltalán nem tudta fenntartani magát, ezért portásként dolgozott a Manhattan Plazaban, majd kamera asszisztensnek állt a Bill Cosby showban.
 • A sikertelenség, a kiúttalanság érzése Jacksont a drogokhoz és az alkoholhoz sodorta. A nyolcvanas éveket csoda, hogy túlélte. Többször túladagolta magát kábítószerrel. Rengeteg rehabilitációs eljáráson vett részt, mire kigyógyult a függősségeiből. 
 • Először Spike Lee rendező figyelt fel rá, aki a Dzsungellázban ráosztotta a drogos főhős testvérének a szerepét. Jackson alig két héttel a forgatás előtt szakított a kábítószerekkel és ez a film is sokat segített neki abban, hogy ne is essen vissza.
 • Az igazi áttörés még váratott magára, de csak 1994-ig. Quentin Tarantino kifejezetten az akkor 46 éves Jacksonra írta a bérgyilkos Jules szerepét, ami bombatalálatnak bizonyult. A Ponyvaregény tette sztárrá.
 • Az elmúlt 20 évben alig pihent a színész. Évi négy-hat filmet készít. Ezzel a tempóval bevételi rekordot állított fel. A vele forgatott több mint száz film összbevétele már 7 milliárd dollár felett jár.
 • A világhír sosem szállt a fejébe. 1980 óta ugyanaz a nő a felesége. Feleslegesen semmire sem költ. Csak a sport az, amire bármennyit hajlandó áldozni. Megszállott golfos, aki még a filmes szerződéseiben is kiköti, hogy két felvétel között elmehet párat ütögetni.
 • Van egy furcsa hobbija. Gyűjti az arcmásával gyártott akciófigurákat, így otthon a polcán egymás mellett áll a Star Wars-os Mace Windu, Shaft és a Ponyvaregényes Jules is.
 • Rengeteg díjat kapott, de Golden Globe és Oscar még nincs a birtokában. Már csak emiatt is játszik tovább kifulladásig, hogy legkésőbb a kétszázadik filmjével ezeket az elismeréseket is begyűjtse.

A Viacom csoport filmcsatornája, a Paramount Channel szeptember 25-én egész este Samuel L. Jackson filmeket vetít. A maratoni programban a nézők láthatják a Carter edző (17:15), a Bármi áron (20:00), a Shaft (22:00) és a Ponyvaregény (00:00) című filmjeit.


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- 10.000 epizód – Történelmet írt a Barátok közt
- Elkezdődött az El a kezekkel a Papámtól! című különleges családi film forgatása
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing