NGM: az orosz gyógyturizmus jelentős erősítése a cél

A magyarországi fürdőhelyekre irányuló orosz gyógyturizmus jelentős erősítését szeretné elérni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - közölte a tárca gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára.

Lepsényi István a magyar-orosz egészségipari együttműködés megerősítéséről és a gyógyturizmus új lehetőségeinek feltárásáról a dél-baranyai fürdővárosban tartott konferencia szünetében az MTI-nek azt nyilatkozta: szeretnék, hogy a magyarországi gyógyvizek bekerüljenek az orosz társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyhelyek közé. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar turizmus az elmúlt években rendkívül dinamikusan fejlődött, bővülésének üteme éves átlagban megközelítette a 10 százalékot, amellyel "messze elhagyta" Európa többi országának turizmusát. Lepsényi István közölte: elsősorban az Oroszország elleni embargó miatt érezhetően csökkent az onnan érkező turisták száma, amely az átmeneti visszaesés után ismét növekedésnek indult.

Az államtitkár reméli, hogy Magyarország évente több százezer orosz gyógyturistát tud majd fogadni. Nagy érdeklődés látszik mindkét fél részéről - összegezte a konferencia eddigi tapasztalatait az MTI-nek. Lepsényi István a tanácskozáson mondott köszöntőjében kijelentette: Magyarország nemzeti érdeke a magyar-orosz kapcsolatokat jellemző pragmatikus együttműködés megőrzése és fejlesztése "olyan mintaértékű projekteken keresztül, mint a Paks II. és a fővárosi 3-as metró felújítása". A gyógyturizmusra térve kijelentette: a balneológiai, reumatológiai rehabilitációs, fogászati és plasztikai sebészeti beavatkozások mellett a világon egyedülállónak számító Pető-módszer iránt a legnagyobb az orosz érdeklődés. A harkányi gyógyvízről hangsúlyozta: az a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében bizonyítottan hatásos, valamint mozgásszervi problémákra is enyhülést nyújthat. Nyikolaj Livencev, az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének magyarországi vezetője a tanácskozáson az egészségmegőrzést "az állam alapfunkciójának" nevezte.

A két ország kereskedelmi forgalma harmadik éve csökken - mondta, ennek okaként az energiahordozók árának esését, az Oroszország elleni nyugati szankciókat és az orosz kényszer-ellenintézkedéseket említette. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok legígéretesebb új formájának nevezte az orosz-magyar vegyes vállalkozásokat. Nyikolaj Livencev szerint ez az együttműködési forma a leghatékonyabb mód arra, hogy enyhítsék a szankciók következményeit.

 

 

 

 

MTI 2016. november 30., szerda 14:04


Cikkajánló
- Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné
- Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a Szent István Egyetem kutatói
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
- Ünnepi csokoládévarázslat - bársonyos, ínycsiklandó ízek a téli napokra

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing