New York Művész Páholy – a 2013-as év értékelése

2014.01.02. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Kultúra

Több ezer látogatóval, hatalmas sikerrel zárta az évet a kulturális programsorozat a Világ Legszebb Kávéházában

„Kávéház nélkül nincs irodalom” – Márai Sándor gondolatát mottóul véve, rengeteg tervvel és kultúra-terjesztő szándékkal, hosszas előkészületek után – összefogva a korábbi kezdeményezéseket - 2013 márciusában elindult a nagyhírű, legendás New York Kávéházban a művészeti sorozat, a New York Művész Páholy. 

A szervezők – a New York Kávéház vezetősége, a Libri Média és Juhász Anna kulturális menedzser - azt a célt tűzték ki, hogy a nagy kulturális és irodalmi múlttal rendelkező New York Palotába újra meghonosítják az aktív, alkotó művészeti életet és irodalmi, kulturális rendezvények, estek, könyvbemutatók által ismét teret adnak a magas művészetnek és az alkotó légkörnek. Hiszik, manapság talán a legfontosabb küldetése a közösségi tereknek, így a kávéházaknak kiemelten, hogy olvasásra, a művészetek közelsége által a kultúra mindennapjainkba való befogadására nevelje ki a közönséget. Így alakult ki, hogy havonta két alkalommal, hétfő esténként tartanak programokat, ahol az irodalom, a képzőművészet, a film, a tánc, a zeneművészet kiemelkedő alkotóit egy-egy téma, évforduló, kötet vagy esemény kapcsán invitálják meg a legendás Kávéház Mélyvíz termébe.

2013 márciusa óta 16 estet tartott a Művész Páholy, több ezer látogató érkezett programjaikra, két Törzsasztalt adott át a művészeti élet kiemelkedő alkotóinak: ezek közül az egyiket - Posztumousz-törzsasztalként - Janikovszky Évának, a másikat elsőként egy kiváló zongoraművész-karmesternek, Vásáry Tamásnak. Két alkalommal, novemberben és az év utolsó estjén olyan magas volt a látogatók száma, hogy a Boscolo Hotel ROMA termébe kellett áttenni a New York Művész Páholy programjait, így mintegy ötszáz vendég élvezhette ezeket az esteket.

A Páholyba meghívott vendégek a magyar kulturális, művészeti élet legkiemelkedőbb képviselői, izgalmas emberek, sokszor barátok, ihletadó-társak, akik több esetben itt, a Páholyban léptek színpadra először együtt. A New York Művész Páholy fennállásának 10 hónapja alatt egy 2.800 látogatós fix, és napi 5-6 ezer átfutó látogatóval rendelkező internetes oldalt hozott létre. Ennek tartalma minden nap frissül, tehát folyamatosan részletezve megtalálhatók rajta az eseményekkel, és az irodalmi, művészeti élettel kapcsolatos információk (www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy). Remek sajtó-és közönség visszhang övezte az első 10 hónapot, így a New York Művész Páholy szervezői bizakodva néznek a 2014-es év elé.

Nézzük az első 16 estet sorrendben, így láthatjuk, milyen lépésekkel vált Budapest egyik legnépszerűbb, legkiemelkedőbb, legszínvonalasabb kulturális központjává a New York Művész Páholy.

 

A 2013 tavaszi/nyári évadjának estjei:

 

1. 2013. március 11.: Alexander Brody 80. születésnapja

Vendégek: Alexander Brody, Saly Noémi, Nyáry Krisztián, Bródy János, Bächer Iván, Csányi Vilmos, Jaksity György

A Páholyt megnyitó esten az egykori törzsvendég, Bródy Sándor író unokája, Alexander Brody reklámszakember-üzletember-író került középpontba.

 

2. 2013. március 25.: Egymás látása est

Vendégek: Tóth Evelin és a TrióM formáció, Dragomán György, Szabó T. Anna, Gryllus Dorka

Az esten a zene és az irodalom egymásra hatása mutatkozott be, a 40 éves Dragomán György írót köszöntötte költő felesége és barátja, az őt megihlető Tóth Evelin.

 

3. 2013. április 15.: A kép varázsa – Fehér László 60

Vendégek: Fehér László, Ungvári Tamás, Sándor Pál, Szakcsi Lakatos Béla

Az egyik legnevesebb kortárs festőművész, Fehér László születésnapja kapcsán ünnepelt a New York Kávéházban, barátaival visszaemlékeztek az elmúlt évtizedek művészeti eredményeire, közös munkákra, egymásra hatásokra.

 

4. 2013. április 27.: „Csodára kész tenálad minden pillanat” - Édesanyák ünnepe

Vendégek: Tordai Teri, Horváth Lili, Hámori Ildikó, Szinetár Dóra, Bábel Klára

Anyák napjához kapcsolódóan alkotó édesanyákat és alkotó lányaikat, a színművészet kiemelkedő jelesei voltak az est vendégei. Bábel Klára csodálatosan hárfázott a programon.

 

5. 2013. május 13.: Örömzene

Vendégek: a Budapest Bár zenészei, Kőrösi Zoltán, Bombera Krisztina, Vajay Zsófia

A zenés irodalmi esten középpontba került az egyik legnépszerűbb hazai együttes, a Budapest Bár, a róluk könyvet író két szerkesztő és Kőrösi Zoltán író, akinek friss, Magyarka című kötete nagyban kapcsolódott a zenekar egy tagjához, a zenéhez.

 

6. 2013. május 27.: Az alkotás lelkei

Vendégek: Tunyogi Henriett, Kaiser Ottó, Zorán

Fotó, zene, tánc került az est központi témájává, és természetesen három ember barátságán keresztül a művészeti ágak összefonódása.

 

7. 2013. június 24.: Szent Iván éj

Vendégek: Spiró György, Závada Pál, Dés László, Dés András

Szent Iván éjszakáján valamiképp a misztikum, a titokzatosság lepte el a New York Kávéház Mélyvíz termét. A zenészek és az írók ehhez a témához kapcsolódtak alkotásaikkal – és egymásra reagáltak – improvizálva.

 

8. 2013. július 17.: Ráadás…Vele mindig történt valami – Janikovszky Éva emlékezete

Vendégek: Janikovszky János, Gálvölgyi János és felesége, Ullmann Mónika, Rigó Béla, Horváth Lili

A nyári különkiadás esten a Kávéház és a New York Palota egykori törzsvendége és itt dolgozó szerkesztője, Janikovszky Éva került középpontba, vetítéssel, beszélgetéssel, felolvasással idézték meg a csodálatos írónőt. Az esten Posztumusz-Törzsasztalt adott át a Kávéház vezetősége Janikovszky Éva emlékére

 

A 2013 őszi / téli évad estjei:

 

9. 2013. szeptember 16.: Az improvizációk estje

Vendégek: Grecsó Krisztián, Grecsó Zoltán, Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos, Gyémánt László, dr. Máté Gábor

Az improvizációk megléte a különböző művészeti ágakban, tudományban és szerepük az alkotásban – ez az izgalmas téma volt az est magja, a beszélgetés központja.

 

10. 2013. szeptember 30.: Üzenet – Vásáry Tamás 80

Vendégek: Vásáry Tamás, Rost Andrea, Kepes András, Érdi Tamás, Galkó Balázs

A világhíres zongoraművész és karmester 80. születésnapját ünnepelték barátok, tisztelők, művész-társak, egyben bemutatkozott a zongoraművész Üzenet című életregényének első kötete.

Vásáry Tamás a Kávéház vezetőségétől első zenészként Törzsasztalt kapott születésnapjára.

 

11. 2013. október 14.: Örök pillanat – Weöres Sándor est

Vendégek: Finy Petra, Kovács András Ferenc, Palya Bea, Pion István, Térey János

A Weöres Sándor centenárium kapcsán emlékeztünk együtt a szakma kiemelkedő alkotóival több generációból a XX. század egyik legkiemelkedőbb magyar költőjére, aki gyerekkönyvektől felnőtt, tanító írásokig mindannyiunk szívében, könyvtárában, tudásában benne lakik.

 

12. 2013. október 28.: Erdély – nőalakok egykor és ma, boszorkányperek és az arisztokrácia élete Erdélyben

Vendégek: Abodi Dóra, Benda Borbála, Ugron Zsolna, Várkonyi Gábor, Nyáry Krisztián, Csörsz Rumen István

Ugron Zsolna Erdélyi menyegző című könyvéből, s annak főszereplőjéből, a legendás Báthory Annából kiindulva izgalmas utazásban volt része a látogatóknak – múlt és jelen Erdélyhez kapcsolódó szokásvilága, öltözködése, történelme, irodalma volt a beszélgetés és vetítés központi témája, csodálatos korabeli muzsikával fűszerezve.

 

13. 2013. november 11.: La Beauté

Vendégek: Oroszlán Szonja, Rúzsa Magdolna, Szentesi Évi, Moizer Zsuzsa, Kentaur Erkel László

Művészet, szépség, tehetség került középpontba a novemberi esten – fiatal, de nem pályakezdő színésznők mutatkoztak be barátként, alkotó-társként. Őket méltatta a szakma egyik jelese, Erkel Ferenc leszármazottja, Erkel László

 

14. 2013. november 25.: Férfiélet, női sors

Vendégek: Müller Péter

Müller Péter estjére olyan sokan jelentkeztek, hogy a Boscolo Hotel ROMA termébe kellett áttenni a rendezvényt, így közel ötszáz látogató hallgathatta az előadást, illetve Müller Péter és Juhász Anna, mint férfi és nő beszélgetését sorsról, szerepekről, életről.

 

15. 2013. december 17.: Lélekképek – tiszta szívvel

Vendégek: A Csík zenekar (Majorosi Marianna, Barcza Zsolt, Bartók József, Csík János, Kunos Tamás, Makó Péter, Szabó Attila) és Korniss Péter

A jubileumi, 25. születésnapját ünneplő Csík zenekar a róluk írt könyvről, s az elmúlt évtizedek örömteli, zenei pillanatairól meséltek, ehhez kapcsolódott Korniss Péter betlehemi témájú vetítése. A Csík zenekar gyönyörű muzsikájával zárult az est és az év is!

Erre az estre is olyan magas volt a jelentkezés, hogy a Boscolo Hotel ROMA termében kellett megrendezni, így több mint ötszáz vendég élvezte a programot.

 

A New York Művész Páholy egy fantasztikus, irodalommal, kultúrával teli tíz hónapon van túl, mely során megalapozta helyét a budapesti kulturális rendezvények sorában. Januártól az estek folytatódnak, várjuk szeretettel vendégeinket újabb kiemelkedő alkotókkal, izgalmas témákkal, zenével, képzőművészettel, irodalommal. Hisszük, hogy munkánk, ami egyben szenvedélyünk célt ért és ér: rendező elvünk szerint részesének lenni a kortárs művészeti életnek, egyben emlékezni az elmúlt nagyságokra – élet-feladat és mindannyiunknak meghatározó momentum! Ezt kapják a New York Művész Páholyban vendégeink, látogatóink 2013 márciusa óta.


Cikkajánló
- Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól
- Beethovennel a szabadban a mester születésének 250. évfordulóján
- KONCERTÁRIÁK / VIVALDI, HAYDN, MOZART, BEETHOVEN ÉS MENDELSSOHN MŰVEI
- HŐSI ÉLET - 2020.március 5. 19.30. MÜPA
- …MINT ÜSTNEK ZENGÉSE

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing