Nemzetközi vendéglátó verseny a Gundel Iskolában

A hazai szakács-cukrász-felszolgáló szakképzés egyetlen nemzetközi versenyének szervező és lebonyolító házigazdája immár 33. éve a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Iskola. A verseny minden évben megrendezésre kerül, célja a szakmai és oktatási tapasztalatok cseréje, az új technikák és technológiák bemutatása, a modern gasztronómiai szemlélet kialakítása és a piacképes tudás előtérbe helyezése. 

Az idei téma: Húsvét a hagyomány és evolúció jegyében.

A versenymunkákat a zsűri összetett szempontok alapján ítélte meg, kiemelten hangsúlyt fektetve az adott országra jellemző, a húsvéti ünnepkörhöz illő kivitelezésre, a kreativitásra, a színek és díszítő elemek összhangjára, a megfelelő konyhatechnológiai eljárás alkalmazására, a díszasztal megjelenésére, esztétikai és szakmai összhangjaára, az étrend és italrend összeállításának szakszerűségére, valamint a versenyzők idegen nyelven történő kommunikációs készségére.

A résztvevő csapatok:

• Berufsschule Immenstadt (Immenstadt, Németosrzág)

• CFA Européen Louis Prioux (Bar-le Duc, Franciaország)

• Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola (Budapest, Mo.)

• Food College (Aalborg, Dánia)

• Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola (Budapest, Mo.)

• Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu Palvelut (Joensuu, Finnország

• Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola (Budapest, Mo.)

• Tourismusschulen Semmering (Semmering, Ausztria)

• Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)

Szakács Zsűri. HOL Magazin 2013.

Szakács zsűri:

• Bernát Dániel (Gundel Étterem)

• Cseh János (Chef Galéria)

• Kerekes Sándor (chef)

• Merczi Gábor (Gundel Étterem)

• Wolf András (New York Salon Étterem)

A szakács zsűri vakkóstolói. HOL Magazin 2013.

Cukrász zsűri:

• Bakos László (Bakos Marcipán)

• Juhos József (Pataki Cukrászda)

• Kolonics Zoltán (Gerbeaud Café)

• Mihályi László (Váci Desszert Szalon)

• Pataki Ádám (Pataki Cukrászda)

A pincér zsűri. HOL Magazin 2013.

Pincér zsűri:

• Forintos Gábor (Zila Kávéház – az Év pincére 2012)

• Kovács László (La Fiesta)

• Kozma Kálmán (Pavillion de Paris)

• Turák Imre (Brasserie, Corinthia Hotel Budapest)

Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. HOL Magazin 2013.

A szakmai bemutatókkal egybekötött versenyt Horváth Viktória a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A megnyitót sajtótájékoztató követte, amelyet a helyettes államtitkár asszony mellet Házlinger György, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szakképzésszervezési Főosztály vezetője, Merczi Gábor, a Gundel Étterem konyhafőnöke, valamint Kóbor Zoltán, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola igazgatója tartott. A sajtótájékotató néhány perc elteltével szakmai kerekasztal beszélgetéssé fejlődött a szakpolitika, az oktatáspolitika, a vendéglátó szakma képviselői és a szaksajtó között.

Horváth Viktória kiemelte a minőségi vendéglátás jelentőségét a turizmusban, amely a minőségi gyakorlati oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet. Házlinger György állást foglalt amellett, hogy a kiemelkedő teljesítményű szakiskolák működését a továbbra is kiemelkedően kell támogatni.

A sajtótájékoztató résztvevői. HOL Magazin 2013.

Kóbor Zoltán a tapasztalás mint oktatási technika mellett érvelt, amelyet a nemzetközi verseny egyik mozgatórugójának és céljának is tart. Merczi Gábor a szakma egyöntetű véleményével egyetemben hiányolta a végzős általános iskolásokat célzó pályaorientációs rendszer kialakítását, valamint aláhúzta a gyakorlati oktatás elengedhetetlen fontosságát.

A sajtótájékoztató eredményeképpen helyettes államtitkár asszony ígéretet tett az érdekegyeztetés folytatására a turizmus szakpolitika, az oktatáspolitika és a vendéglátó szakmai szervezetek között, amelynek helyszínéül a Gundel Iskolát jelölte meg.

Versenytétel. HOL Magazin 2013.

A 33. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny eredményei:

• legjobb szakács: Dennis Drejer Birsch és Lasse Dalsager (Food College Aalborg, Dánia)

• legjobb cukrász: Stefanie Harrer (Tourismusschulen Semmering, Ausztria)

• legjobb pincér: Török Bettina (Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Iskola Budapest, Mo.)

• legjobb csapat: Tourismusschulen Semmering (Ausztria)

A pincérverseny győztese, Török Bettina. HOL Magazin 2013.

A verseny költségeinek 95%-át hazai vendéglátóipari vállalatok fedezték. Kiemelt támogatók: Danubius Hotels Group, Duna Könyvklub Kft., Judu Kft., La Fiesta Kft., Magyar Cukor Zrt., Rist Kereskedelmi Kft., Ugray György modellező szobrászművész, Zila Kávéház Kft.

*

A versenyt szakmai bemutatók is kísérték, amely a hazai szakmai közönség számára is látogatható volt:

• húsos bemutató: marha és sertés bontás (Tátrai László, Pados Pipi Bt.)

• mixer bemutató és kóstoló (Morafcsik Péter, Bols Mixer Akadémia)

• Bocuse d’Or élménybeszámoló (Széll Tamás, Garai Ádám és Hamvas Zoltán)

Széll Tamás és Garai Ádám beszámolója a Bocuse d'Or versenyről. HOL Magazin 2013.

• új technológiák és eljárások alkalmazása a mindennapokban (Takács Lajos chef, Olimpia Étterem)

• halak, rákok, kagylók bemutatása és kóstoltatása (Nusszer István)

• borbemutató (Balogh Kálmán, Angyal Borászat és Szőlőbirtok, Tokaj)

• a fagylaltkészítés új alapanyagai: fagylaltkészítés és kóstoltatás (Tóth Zoltán, König-Trade Kft.)

• shaolin bemutató: Orth Gábor világbajnok és csapata

Lazac, osztriga, rák. HOL Magazin 2013.


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing