Nem mindegy, hogy mivel játszik a gyerek

2015.09.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Hatalmas szerepe van a jól megválasztott játékoknak a gyerekek készségeinek kialakulásában, így érdemes fejlettségi szintjük alapján választani a kínálatból. A különböző életkorú gyerekek más és más játékokkal játszanak szívesen.

Izomkontroll, halló- és érzékelő, valamint egyensúlyozó képesség – és még lehetne folytatni a gyerekek első éveiben kifejlődő képességek és készségek listáját. A REGIO JÁTÉK arra hívja fel a figyelmet, hogy bizonyos játékokkal a szülők is elősegíthetik megfelelő fejlődésüket.

A babák az első 12 hónapban változnak a leggyorsabban. Fejlődésük meghatározott irányban, fejtől a lábujjig halad, így elsőként a szem izmai, majd az arc- és nyakizmok, végül pedig a törzs és a lábak mozgatása válik akaratlagossá. A csecsemők számára érdemes kiságyra, babakocsira rögzíthető, minél színesebb, kontrasztos játékokat beszerezni. A babák mindössze 20-30 centiméternyi távolságból tudják elég jól megfigyelni az egyes tárgyakat, így a játékokat közel kell elhelyezni hozzájuk.

Többnyire fél éves kor körül kezdődik a fogzás. Ilyenkor a hűthető vagy textilből, esetleg szilikonból készült rágókák nagyon praktikusak, ráadásul a baba fájdalmát is enyhítik.

Régió játék. HOL Magazin 2015. 

Menni, szaladni, építeni, rombolni és újra összerakni – ezek az elfoglaltságok az 1 és 3 éves kor közötti kisgyerekek kedvenc elfoglaltságai. Kiváltképp élvezik emellett a felnőttek utánzását, a mászást és a gyurmázást is. Az ilyen játékok nem csupán remek szórakozást nyújtanak, hanem az egyensúlyozó, a motoros készségek, valamint a logikai gondolkodás és a kreativitás fejlesztésében is jó szolgálatot tesznek.

Ahogyan nő a gyerek, úgy lesz egyre nagyobb igénye a különböző mozgásformákra. Az óvodás korúak többsége szívesen kezd sportolni, így a kétkerekű biciklik, rollerek jó választást jelentenek ebben az időszakban. Az óvódások szeretik a szerepjátékokat is, a játék babák segítségével pedig gyakorolhatják a különböző a társadalmi szerepeket. A LEGO és az ahhoz hasonló építőjátékok a koncentrációs képesség fejlődésében is segítenek.

Az óvodáskor végén elkezd kialakulni a kötelességtudat, ami az iskolaéretté válás egyik fő feltétele. A REGIO JÁTÉK munkatársainak tapasztalatai szerint az iskolás gyermekeknek már határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen játékokkal szeretnének játszani, így ajánlott megkérdezni őket. A gyerekek érdeklődését ebben a korban a szülők a környezet alakításával tudják befolyásolni, ezért fontos például, hogy milyen tévézési szokásokat alakítanak ki, és milyen mozifilmek megnézést engedélyezik.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing