Nem feltétlenül fizet kevesebbet attól, ha letekeri a radiátort!


Sokan már nyáron elkezdenek aggódni, hogyan fogják a fűtési időszak megnövekedett költségeit kigazdálkodni. – számol be a ventil-team.hu. Vannak, akik egyszerűen letekerik majd a radiátorokon vagy a termosztáton a fűtést abban bízva, hogy így takarítanak meg a legtöbbet. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Sőt, előfordulhat, hogy épp rontunk a helyzeten… A probléma összetett, nézzük részleteiben:

Hőveszteség csökkentése

Számtalan egyszerű megoldás van, s minél többet érdemes párhuzamosan alkalmazni. Többel együtt akár jelentős hatást is el lehet érni.

- Szélfogó előtér lerekesztése (akár a meglévő előtéren belül)

- Jól hőszigetelt bejárati ajtó (esetleg dupla bejárati ajtó,)

- ablakoknál és bejárati ajtónál szigetelőcsíkok vagy szilikon gumi alkalmazása

- éjszakára leeresztett redőnyök, vagy vastag sötétítő függönyök hasznÍ lata (közel az ablakhoz, hogy minél jobban rásimuljon)

- radiátorok mögé ragasztott hő tükröző felület (befelé legyen a tükröző réteg!)

- külső hideg falak belső oldali hőszigetelése (létezik néhány mm-es hőszigetelő tapéta, de igazi eredményt a 2 cm-es lapok adnak)

Sok meleg elszökik az épületek rejtett hőhíd felületein. Ezek általában nem megfelelő hőszigetelés miatt már az építés során jöttek létre és legtöbbször penészes folt árulkodik meglétükről. Általában ablakok körül, sarkoknál, áthidalóknál, erkély lemezek, vb. koszorúk mentén jön létre. A felderített hőhidakat érdemes belülről hőszigetelni,- persze legtöbbször azt az egész falat - így védekezve a penész toxinok ellen, miközben hőenergiát is megtakarítunk.

Beállítás, beszabályozás

A fűtés egy hidraulikai rendszer, melyben a beállítások eltekergetése, a szabályozásba való belenyúlás miatt végül esetleg még többet is kell fizetnünk majd a gázért.

A fűtési rendszerben hidraulikai körök vannak – van előremenő és visszatérő víz – s a kazánhoz közelebb lévő körök áramlását is ugyanaz a szivattyú állítja elő, mint távolabbi körökét. A hosszabb körök áramlási ellenállása nagyobb, mint a rövidebb köröké. A víz pedig mindig arra áramlik, amerre neki könnyebb. Egyserűen tehát a kazánhoz közelebbi radiátoroknál – vagy padlófűtési köröknél - szűkíteni kell az átfolyási keresztmetszetet, hogy a távolabbi körökbe is eljusson a víz. Érdemes szakemberre bízni, általában a visszatérő szelepek vagy az emelkedés korlátozóval ellátott radiátor szelepek elő beállításával végzik. A legtöbb régi fűtési rendszer bekövesedett, eltekerhetetlen szabályozókkal áll évek óta ugyanúgy. Ezeket mindenképpen érdemes kicserélni működőre, lehetőleg termosztát fejjel ellátva. B e is kell szabályozni!

A gázkazán nem csak időnkénti tisztításra, de beállításra is szorul. A füstgázok összetételének speciális műszerrel való mérése és az ennek megfelelő beállítás lehetővé teszi, hogy optimális legyen az égési folyamat. A kevesebb kibocsátott káros anyag azt is jelenti, hogy nagyon jó hatásfokú az égés. Kevesebb gázzal több meleg…

Légtelenítés

Ha valamelyik radiátor rendszerint nem melegszik át - a teteje ferdén hideg marad – akkor az valószínűleg levegős. Ha van légtelenítő magán a radiátoron, akkor ott óvatosan ki lehet engedni a levegőt, míg meg nem jelenik a víz. Gyakori, hogy a fűtési rendszerben csörgedező hangot adva buborékok utaznak, illetve a rendszerből állandóan szökik a nyomás és rendszeresen rá kell tölteni. Ez általában a beépített tágulási tartály hibájára, vagy apró tömítetlenségre utal. Festés vagy ablak tisztítás soran a radiátorokra való ráállás a beállított lejtésük elmozdulását okozhatja, kontrába kerülnek, a levegőbuborékok nem tudnak kijutni, levegősek lesznek. Korrigálni kell.

Üzemeltetés, vezérlés

A fűtési rendszert időnként át kell vizsgáltatni! Az automata légtelenítők, a tágulási tartály, a rendszer hidraulikai beszabályozása, a gázkészülék tisztítása, a kémény és a szellőzés ellenőrzése nem csak a biztonságot szolgája, de javítja a hatásfokot és általában több apró hibát is feltár. Ezek esetleg veszélyesek, de legalább is mind rongálják a rendszert, csökkentik az élettartamát vagy rontják a hatásfokot…

Általános vélekedés, hogy ha lejjebb tekerjük a fűtést, kevesebbet fizetünk. Ez igaz, csak nem szabad átesni a ló túlsó oldalára. Ha napközben teljesen leállítjuk a fűtést, nagy hőmérsékletingadozást és intenzív felfűtési időszakot hozunk létre délután. Ez eleg so kba kerül. Kedvezőbb, ha programozható termosztátot alkalmazunk beállított változó hőmérsékletekkel. A legjobban megtérülő beruházás egy átlagos gázfűtéses rendszeren a jó minőségű heti programos termosztát az egyszerű tekerős helyett. Egy szezon alatt simán megtérül, sőt hoz is…

Néhány tipp a gazdaságos üzemeltetéshez:

- Termosztát fejes radiátor szelepek alkalmazása (abban a helyiségben nem, ahol a központi termosztát van, mert becsapják egymást)

- Digitális programozható termosztát az épület központi belső falán (heti és szabadság programmal)

- Szánjunk rá időt és programozzuk be gondosan, (reggel és délután 200C, éjjel 190C, napközben üres lakásnál 180C) külön a munkanapok és külön program a hétvége!

- Külső hőmérséklet érzékelős vezérlés (nagyon egyenletessé, takarékossá teszi a fűtést)

- Kondenzációs gázkazán használata (megfelelő vezérléssel kb . 25% megtakarítás)

- A fűtési rendszer 3-5évenkénti felülvizsgálata, tisztítása (gépi tisztítás a belső lerakódásoktól)

- radiátorok alatt és felett a jó légáramlat biztosítása (ne legyen rá és elé pakolva)

- függöny ne fedje el a radiátort (ha igen, felül legyen bőven hely a keringő levegőnek kijutnia a plafon alatt)

A magyar háztartásokban megszokott 23-240C belső hőmérséklet rendkívül pazarló. Nálunk sokkal gazdagabb országok lakói is megelégszenek a 200C hőmérséklettel, véleményük szerint nem trikóban kell télen otthon lenni.

Kevesen tudják, de 10C hőmérsékletcsökkentés közel 7% megtakarítást hoz!!!

 

Forrás: Ventil-Team.hu

Az eredti cikk itt olvasható: : Nem feltétlenül fizet kevesebbet attól, ha letekeri a radiátort!


Cikkajánló
- Most hétvégén jógafesztivál lesz a Citadellán
- Fogyókúra, életmódváltás – Így lehetsz sikeres!
- Így heverd ki a fesztiválozást!
- Szoptatás: tények és tévhitek
- Tedd magad hűvösre!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing