„Nem csak magatoknak tanultok! Nekem ti vagytok a példaképeim!”

2013.11.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Kultúra

 

Így köszöntötte Molnár Ferenc Caramel azt a 134 roma diákot akik részt vettek a Roma Oktatási Alap (REF) tegnapi ösztöndíjgála ünnepségén. (2013.11.18.14:30, H13). Beszédet mondott Osztolykán Ágnes, parlamenti képviselő, és Lakatos Béla, Ács polgármestere is.

134 tanulmányi ösztöndíjat adott át roma fiataloknak a Roma Oktatási Alap (REF) november 18-án, az évente megrendezésre kerülő Ösztöndíj Gáláján, összesen 131.000 euro értékben. Fejenként 800 euró ösztöndíjat kapott minden sikeres pályázó, illetve a költségtérítéses szakokon tanulók tandíjait is átvállalják. Ennek összege az idei tanévben összesen 23.800 euro.

A Gálán a fellépett Molnár Ferenc Caramel, aki arról mesélt , hogy az édesapja mindig azzal bíztatta, “magadnak tanulsz fiam!”. Az énekes ezzel szemben azt gondolja, a most kitüntetett 134 ösztöndíjas nemcsak magukért tanulnak. Mind egytől egyig példakép , többek között az Ő példaképei is. Elárulta, azt tervezi, hogy ő is beiratkozik majd valamilyen felsőoktatási intézménybe, mert neki és a tanulásnak még dolguk van egymással.

 

A Roma Oktatási Alap ösztöndíja a diákok tanulmányinak segítése mellett erősíti a roma fiatalok identitását, önbizalmát a felsőoktatásban. A Roma Oktatási Alap ösztöndíjas diákjai példaképek a roma közösségben és nem roma diáktársaik előtt egyaránt. Az idei ösztöndíjasok között 11 PHD hallgató van, 42 MA és 81 BA képzésben részt vevő diák is elnyerte az RMUSP (Roma Memorial University Scholarship Program) ösztöndíjat. A roma fiatalok körében népszerű az orvos, jogász és bölcsész képzés, de közgazdaságtant, teológiát és zeneművészetet is hallgatnak.

Néhány érdekes adat a diákok szakok szerinti megoszlásáról, a teljesség igénye nélkül: a főiskolai és egyetemi karok közül a bölcsészettudományi, állam- és jogtudományi, és az orvosi centrumok voltak a legnépszerűbbek a hallgatók körében : 25 ösztöndíjas bölcsész karon, 20-an állam-és jogtudományi karokon,16-an egészségtudományban, 7 fő gazdaságtudományi karon tanulnak miközben 5-5ösztöndíjas diák zeneművészetet és hittudományt tanul.

Több diák elmondta, hogy igazi siker nekik a Roma Oktatási Alap ösztöndíja, amit nyelvvizsgák, és tanfolyamok költségeire fordítanak.

A Gálán felszólalt Osztolykán Ágnes, parlamenti képviselő is, aki arról beszélt, a roma fiataloknak sokkal többet kell dolgozniuk ugyanazért az elismerésért, mint egy nem roma diáknak,.

Lakatos Béla, Ács polgármestere elmondta, semmi sem lehetetlen egy roma fiatal számára sem. Ő például egy muzsikus család gyerekeként lett polgármester egy olyan városban, ahol 90% - ban nem romák élnek.

A gálán beszédet mondott a REF két ösztöndíjasa is: Arató Andrea nemrég vette át szülésznői diplomáját, és édesanyjával – aki szintén pár éve diplomázott - közösen kezdenek egészségügyi vállalkozásba. Ignácz Judit pedig jelenleg 4. nyelvvizsgájára készül diplomája mellett, és nemrég tért haza Franciaországból egy tanulmányi útról.

További információ:

Báder Erzsébet mobil:06-30 951-00-21,

E-mail:ebader@romaeducationfund.org

Tel: 06 1 235 80 32

Honlap : www.romaeducationfund.org


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing