Ne féljen a fogorvostól!

2017.10.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Sok ember nem részesül megfelelő fogászati gondozásban a kezelések kapcsán fellépő szorongás miatt. Ennek következményei azonban túlmutatnak a fájdalmon és a fogak elvesztésén. A fogínybetegség súlyos fertőzés, ami a szervezet más részeire is lehet kihatással.

A legutóbbi vizsgálatok a szívbetegséggel, agyvérzéssel és cukorbetegséggel való kapcsolatát feszegetik. Szerencsére a legtöbb fogorvos már megfelelő képzésben részesül a fájdalomcsillapítás módjait illetően. 

A félelem egy része nem a korábban megélt fájdalmas élményekre vezethető vissza, hanem a tehetetlenségre. Mozdulatlanul ülni egy székben, ahol a fogorvos mindenféle eszközökkel hadonászik, és még csak meg sem tudsz szólalni: sok ember rendkívül szorong ebben a helyzetben. 

Léteznek már olyan rendelők, ahol különös hangsúlyt fektetnek a megnyugtató környezet kialakítására. Itt hiányoznak a fogbetegségeket ábrázoló szörnyű plakátok, és az egész rendelő inkább egy békés otthonra emlékeztet. A látvány, a hangok és a szagok is megnyugtatóak, és a páciensek nem esnek pánikba, amikor belépnek.

A kíméletes ellátás fontos alappillérekre épül az ilyen helyeken. Minden mozdulatnál elmagyarázza az orvos, hogy mit fog érezni a páciens, és az meddig fog tartani. Mindig engedélyt kér a pácienstől, hogy folyathatja-e a kezelést, ami bármikor megszakítható, ha a beteg kéri. És természetesen van idő pihenni, ha a páciens kéri.

Érdemes azt is tudni, hogy a legtöbb beavatkozás rosszabbnak tűnik a kezelés előtt, mint ahogy az utólagos élménybeszámolókból kiderül. A gyökérkezelés ilyen szempontból különösen rossz hírnévnek örvend, részben azért is, mert általában borzasztó fogfájás előzi meg.

Ezek ellenére vannak, akik menekülnek a fogorvosi szék közeléből. Íme, nekik néhány ötlet:

Az első vizitre menjen valakivel, akiben megbízik, és nem fél a fogorvostól. Akár azt is megkérdezheti, hogy a kezelés alatt is benn lehet-e az illető.

Terelje el valamivel a figyelmét a beavatkozás alatt. Hallgasson zenét, nézzen tévét.

Relaxáljon. A kontrollált lélegeztetés (mély légvétel, benntartani, lassan kifújni) lazítja az izmokat és lassítja a szívet. A másik módszer a progresszív relaxáció, ez a különböző izmok megfeszítésével és ellazításával jár.

Beszéljék át a fogorvosával, hogy milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek léteznek. A helyi kezelés mellett elképzelhető a fájdalomcsillapító gáz belégzése, nyugtatók és vénás altatás is, bár ezt csak néhány fogorvos végzi.

Ha ezek ellenére is képtelen elmenni fogorvoshoz, menjen pszichológushoz. A legmegfelelőbb kezelés ilyenkor a közvetlen terápiás expozíció, ilyenkor fokozatosan szoktatják hozzá a pácienseket a fogászati kezelés körülményeihez.

 

 

Forrás: WebMD

- informed - 2017-10-29 16:32:54


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing