Nagyrészt uniós források a kastélyprogramra

Nagyrészt európai uniós forrásokból valósulhat meg a Nemzeti Kastély- és a Várprogram, amelyekhez csak minimális, a fenntarthatóság elősegítését célzó állami támogatás társul a tervek szerint - mondta el Sághi Attila, a Forster Központ elnöke.

A kormány által elfogadott kastélyprogram 33 milliárd európai uniós és 10 milliárd forint hazai forrást igényel a 2020-ig tartó uniós tervezési időszakban. Az európai uniós összegre pályázni kell. Eddig a program előkészítésre 679 millió forintot kapott a központ - fejtette ki az elnök.

A várprogrammal - amely előkészítési szakaszban van és a kormány döntésére vár - 19 milliárd forintos európai uniós támogatásra pályáznak, ezt 6 milliárd forint hazai forrással kell majd kiegészíteni - emelte ki.

A projektek 35 magyarországi kastélyt és a 28 várat érintenek.

Az elnök hangsúlyozta: a projekteknél azért van szükség a magyar állam támogatására, hogy ezek a helyszínek valódi turisztikai attrakcióként, önfenntartó módon legyenek képesek funkcionálni.

A hazai forrásokból azokat a kapcsolódó szolgáltatásokat teremtenék meg, amelyekkel képesek lesznek ezek a helyszínek bevételt termelni, ezekre ugyanis uniós támogatás nem igényelhető.

"Nem pluszterhet akarunk tehát a mindenkori kormányzatra róni, éppen ellenkezőleg, hiszen olyan fenntartható turisztikai fejlesztések jönnek létre, amelyek évről évre gazdagítani fogják az országot" - fogalmazott.

Sághi Attila azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország kastély- és várhálózatával olyan turisztikai tengelyeket és régiókat lehet megerősíteni, amely hosszú távon növeli a belföldi és külföldi turizmust, így az innen befolyó bevételeket a helyszínek fenntartásán túl akár más területek megerősítésére is lehet fordítani.

 

MTI 2015. május 7., csütörtök 15:18


Cikkajánló
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- A Szent András Sörfőzde új söre, az Áfonyás Ale
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Eldőlt, melyek Magyarország legjobb kenyerei
- Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing