Művészet és tradíció a New York Művész Páholyban

2015.10.21. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A műtárgyak varázsa
Családi örökségek, generációk tisztelete
Ismét a művészeté lesz a főszerep a Világ Legszebb Kávéházában. November 2-án, 19 órától a New York Művész Páholy és a BÁV Zrt. egy egészen különleges esttel várja az érdeklődőket. A szervezők hazánk és a magyar történelem legjelentősebb, tradicionális családjainak leszármazottjait hívták vendégül, hogy együtt beszélgessenek a művészetről és tradícióról - Magyarországon.

A New York Kávéház kulturális programsorozat következő estjén négy kultikus család kerül a középpontba és a hozzájuk köthető művész-tradíciók, tehetségek, műtárgyak, családi emlékek öröklődése generációkon át és - nem utolsó sorban - az emberi sorsok.

A New York Művészpáholy különlegesen izgalmas estével készül, hiszen most először ülnek egy asztalhoz a leszármazottak, akik között van építész, szociológus, egy népszerű énekes és nagykövet is.

Vajon kinek mit jelent a neve, ami annyi mindent - történeteket és magát a történelmet hordozza magában?

Vajon van-e napi kapcsolatuk az örökségükkel? Ők maguk hogyan teljesítik ki a tehetséget, amit örököltek, milyen ezzel a családi háttérrel együtt élni? Hogyan ápolják a család hagyományait? Mennyire fontos ez az életükben? Ezekre a kérdésekre adnak választ a New York Művész Páholy vendégei november 2-án.

 

Vendégeink:

- Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia / Zsolnay család: Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia szociológus, gyógypedagógus, intézményvezető, a Zsolnay szellemi örökség egyik leghűségesebb ápolója, és az itthon élő Zsolnayak összefogásának legaktívabbja. Dédapja, Zsolnay Vilmos keramikus volt a modern magyar kerámia úttörője 180 évvel ezelőtt.

- Földes László / Györgyi-Giergl család: Földes László anyai ágon a tiroli gyökerű pesti polgári család, a Györgyi-Giergl művészcsalád leszármazottja. Felmenői között számos kiemelkedő építész, festőművész és iparművész található. A Györgyi-Giergl művészcsalád egyike a számos német eredetű és megtelepedése után a magyar reformkor, forradalom és szabadságharc élményével gazdagodott, képességeit a hazai kulturális törekvések szolgálatába állító magyarrá vált polgárcsaládnak, amelyek alkotó tevékenységükkel és kultúraközvetítésükkel sajátos szerepet töltöttek be a hazai művelődésben, az ország művészeti és építészeti arculatának formálásában, nem utolsósorban kultúránk határainkon túli elismertetésben.

- A Habsbrg család és képviselője: A Habsburg-család (1740-ig, illetve a magyar trónon 1780-ig Habsburg-ház; 1745-től, illetve 1780-tól Habsburg–Lotaringiai-ház) Európa egyik legjelentősebb uralkodói családja volt, amely német királyok, német-római császárok, cseh, magyar, spanyol és portugál királyok sorát adta. A család tagjai emellett különböző időszakokban számtalan itáliai és németországi hercegség, választófejedelemség urai voltak.

- Kállay-Saunders Andás / Kállay család: Kállay-Saunders András vagy Kállay Saunders amerikai–magyar énekes, előadó, producer és zeneszerző, a 2010-es Megasztár 5 negyedik helyezettje. Anyai ágon az ősi magyar nemesi Kállay család leszármazottja. Ő képviselte Magyarországot a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Koppenhágában a Running című dalával. A Kállay család egyike legrégibb ősnemes családjainknak, mely eredetét a száznyolc ős nemzetség egyikéből, a Balog-Semjén (Bolok-Simián) nemzetségből (genus) veszi. A család ősi fészke Nagykálló és környéke volt.

- Tűzkő Péter/BÁV Zrt.: Tűzkő Péter, a BÁV kereskedelmi  üzletágvezetője,festményszakértő, igazságügyi szakértő

- Kiss Erika művészettörténész, szakmuzeológus, főbb kutatási területe az ötvösség története az újkorban és a magyarországi műgyűjtés története

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet. Belépőjegy: 1800 Ft

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a CempX Média Csoport, az események háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser. 

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy 

A műtárgyak varázsa. HOL Magazin 2015.


Cikkajánló
- Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné
- Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a Szent István Egyetem kutatói
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
- Ünnepi csokoládévarázslat - bársonyos, ínycsiklandó ízek a téli napokra

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing