Műcsarnok - Fejlesztések és felújítások az épületben

Új múzeumshopot, kávézót és ruhatárat alakít ki őszre a Műcsarnok, amelynek épületében visszakapja régi funkcióját a díszterem, valamint megújul a tetőszerkezet, a főlépcső és a portikusz oszlopsora is. 
"A tető rendkívül rossz állapotban van, már régóta beázik, ezért - bár nem terveztünk erre külön keretet - nem lehetett tovább halasztani a felújítását" - mondta el az MTI-nek hétfőn a Műcsarnok igazgatója.

Gulyás Gábor hozzátette, hasonló a helyzet a főbejárattal: a portikusz oszlopairól már nagyobb darabok estek le, és a lépcső is igencsak rászorult a renoválásra. A munkát a szakemberek szakaszosan végzik, ügyelve arra, hogy ne akadályozzák a Hősök terén található kiállítóhely működését.

A felújításokra a műemlék épületet üzemeltető Műcsarnok Nonprofit Kft. hárommillió forintot szán.

Az igazgató közölte, hogy június végén bezár az előcsarnokból nyíló művészeti könyvesbolt, a bérlő ugyanis állandósult anyagi nehézségei miatt kezdeményezte a bérleti díj jelentős csökkentését, de mivel a bérleti jogot nemrég nyerték el nyilvános pályázaton, erre nem volt lehetőség.

A megszűnő könyvesbolt helyett a Műcsarnok saját kezelésben működtetett, modernebb szemléletű múzeumshop kialakítását tervezi az épület alagsorában. A kínálatban több saját is termék, valamint elsősorban az aktuális kiállításokról és a kortárs művészetről szóló könyvek, kiadványok is szerepelnek majd - jegyezte meg.

Gulyás Gábor szerint a múzeumshop kialakítását összekötik azzal, hogy a szintén az alagsorban található kávézónak új üzemeltetője lett; vele azzal a feltétellel kötöttek szerződést, hogy saját üzlettere átalakítását maga finanszírozza. A kávézó így valamivel hátrébb, sokkal intimebb térbe kerül, és ugyanott még egy kis ruhatári részt is létrehoznak - részletezte a terveket.

Elmondta, a könyvesbolt eddigi helyén a díszterem visszakapja régi funkcióját, és olyan rendezvényeknek ad otthont, amelyek exkluzívabb teret kívánnak az alagsori előadónál. A régi-új díszterem ráadásul bevételt is termel majd, annak köszönhetően, hogy bérelhető lesz.

Az átalakult, felújított alagsori rész várhatóan szeptember elejétől fogadja a látogatókat - közölte a Műcsarnok igazgatója.

 

MTI 2012. június 25., hétfő 18:51


Cikkajánló
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Megnyíltak a Hotel Memories Budapest **** konferencia termei

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing