Mire jó a láz?

2018.01.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Télen gyakori a lázas betegség és közismert, hogy nagyon sok betegségnek lehet a tünete a láz. Azt is mondhatnánk, hogy a láz egy felesleges és rossz dolog. A szervezet azonban úgy működik, hogy mindennek van értelme.

Az emberek 95 százalékának a testhőmérséklete normál egészséges állapotban 37 C alatt van. A hónaljban vagy a bőrön ezt így tapasztaljuk, de a testüregeinkben, ahol leggyakrabban még hőmérőt szoktunk használni lázmérésre, körülbelül 0,5 C-fokkal magasabb az érték. Ezt a 0,5 C-fokos többletet mindig le kell számolni, mert másképp becsapódhatunk. Általában 38,5 C-fok hőmérséklet alatt hőemelkedésről beszélünk, 38,5 C-fok felett lázról. Felső határ nincs, de 41,2 C-foktól már annyira túlmelegedett a szervezet, hogy ez már önmagában is bajjal jár, tehát tennivalót igényel.

A láz nem betegség, mögötte mindig az okot kell megkeresni. A láznak többféle fajtája van, de két fő csoportra oszthatjuk, a többnyire hirtelen kezdődő, valamely hirtelenül kezdődő betegséghez kapcsolódó láz és hőemelkedés, amelyek többnyire hamar, néhány napon, néhány héten belül elmúlnak, és a hosszú ideig fennálló lázas állapot, amely több hónapig vagy évekig tarthatnak váltakozó lázmenettel és jellemzőkkel.

A téli időszakra jellemző gyakori meghűlések és többnyire vírusos vagy bakteriális fertőzések következtében kialakuló láz jellemzőit tekintjük át.

 

Miért van láz?

A láz azért jelentkezik, mert a vér védekező sejtjei, melyeknek az a feladatuk, hogy ha "idegent vagy ellenséget" vesznek észre, "riadót fújnak". Ez úgy történik, hogy apró figyelemfelhívó anyagokat bocsájtanak ki magukból, amelyek a vérrel az agyba kerülnek, ahol a "főnökség" a beérkezett információ alapján kiadja az általános riadóparancsot.

 

Hogyan keletkezik a láz?

A láz az izmok munkája révén keletkezik, mert csak az izom tud olyan mechanikai munkát végezni, amelyből nagy mennyiségű plusz hő keletkezik. Ezt a termelt plusz hőt azonban meg is kell őrizni, hiszen az utcát sem érdemes fűteni nyitott ablakon keresztül.

A borzongás, remegés, hidegrázás jelzik, hogy bizonyos izmok működésben vannak, aminek majd a mellékterméke lesz az a plusz hő is, amit mi hőemelkedés vagy láz formájában mérhetünk. Persze ez nem az a fajta normális izom működése, amikor járunk, eszünk, biciklizünk vagy dolgozunk. Hogy ez a plusz hő ne vesszen el, apró izmaink úgy működnek, hogy szervezetünk minél kevesebb hőt adjon le.

 

"Mire jó" a láz?

A lázat úgy célszerű elképzelni, mint egy készenléti állapotot, amikor az egyébként lassan végbement dolgokat gyorsabban akarjuk elintézni. A betegséget kórokozójával együtt minél hamarabb szeretné a szervezet meghátrálásra kényszeríteni. A hőemelkedés és a láz során bizonyos anyagcsere-folyamatok sebessége a hőmérséklet emelkedésével összefüggésben megnő. Ez kedvező, de sajnos néha a jóból is megárt a sok.

 

"Meddig jó" a hőemelkedés és a láz?

A láz általában addig hasznos, amíg nem okoz több kellemetlenséget. Az autó motorjának is kell egy bizonyos üzemi hőmérséklet a jó működéshez. A szervezetnek is készültség mellett egy gyorsabb ügyintézést kell megvalósítania, hogy megelőzze a baj elhatalmasodását.

Más példával, főzésnél tapasztaltuk már, hogy vannak ételek, amelyek lassú tűzön készülnek, és vannak, amikor forralni kell. Igen ám, de a szervezet is néha, úgy tűnik, túllő a célon és nagyobb az ijedelem, mint a baj, vagyis nagyon belázasodunk. Például 40 C-fok körül.

Ez már felesleges erőlködésnek tűnik, de a szervezet ezt másképp gondolja és intézi, és valószínű, hogy igaza is van, komolyabban veszi a felkészülést és jobban bebiztosítja magát. Csakhogy ilyenkor mi kezdjük nem jól érezni magunkat és már gyengének, fáradtnak, nyűgösnek és egyáltalán betegnek érezzük magunkat. Ilyenkor közbe kell avatkozni és meg kell nyugtatni a védekezésbe túlságosan belemelegedett szervezetünket, segíteni kell neki.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing