Mire figyeljünk nyaralás közben?

2018.06.28. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A nyárhoz, napsütéshez sokaknak hozzátartozik a fürdőzés, napozás, a vízi sportok, és aki teheti, ezt ki is használja. A melegtől felhevült bőrnek jólesik a hűsítő fürdőzés, a napi stressztől görcsös izmoknak a lazító úszás. Mielőtt strandra, folyó-, tó-, tengerpartra visz pihenni vágyó kedvünk, gondoljuk át, mire lehet szükségünk a strandoláshoz.

1. Papucs

Talpunkat kavicsok, szögek, törött üvegszilánkok, éles ágdarabok, tengeri sün tüskéi stb. sérthetik fel, és ezzel már vége is a fürdőzésnek. A sérült bőr nyílt fertőzési kapu bármilyen kórokozónak, ezért sem medencei, sem szabad vízi fürdőzés nem javasolt ilyen esetekben.

Közös zuhanyzókban arra hajlamosak papucs nélkül rögtön "összeszedhetnek" lábgombát, mert köztudott, hogy a fertőző gombák a nedves, meleg és sötét helyeket kedvelik.

 

2. Váltás fürdőruha

Fürdés után a nedves fürdőruhát cseréljük szárazra, mivel a nedvesség hatására (a fürdéstől felázott bőrön!) a hajlatokban is (ágyék, mellek alja) megtelepedhetnek gombák, baktériumok: szabad vízi fürdésnél az iszap, homok, belerakódva a fürdőruhában, irritálhatja a bőrt és gyulladást idézhet elő.

 

3. Törülköző

Mind a medencei, mind a szabad vízi fürdőzés után ajánlatos lezuhanyozni és utána a bőrt szárazra törölni, elsősorban a hajlatokban, lábujjak között, hogy megelőzzük a kipállást és fertőzéseket. A hosszú hajúaknak tanácsos a fejbőrt is áttörölgetni, mert ha nem szellőzik a fejbőr, befülled és ez korpás gyulladást provokálhat.

 

4. Pokróc, pléd

A fűben napozás kellemetlenséggel járhat, mivel a kipréselődő növényi nedvek a bőrt fényérzékennyé teszik, hólyagos-csíkos gyulladást provokálhatnak. Ennek nyoma hosszú ideig megmaradhat.

 

5. Fényvédő szer

A vízálló napozószereket nem kell állandóan újra kenni, de amelyik nem vízálló, minden fürdés után ismételten fel kell vinni a bőrre a leégés megelőzésére. Aki valamilyen gyógyszert szed, előtte tájékozódjon, nem fényérzékenyítő-e és tisztázza kezelőorvosával, betegségének nem árt-e a napozás.

 

6. Sapka, kalap

Kezdő napozók és a ritka hajú egyének védjék a fejüket is a napszúrás megelőzésére. Ez különösen vonatkozik a gyermekekre!

 

7. Napszemüveg

Az ultraibolya A-sugarak károsíthatják a szemet és szürkehályog kialakulását provokálhatják. Érdemes megelőzni UVA-szűrős napszemüveggel - gyermekek esetében is.

 

8. Folyadékpótlás

Meleg hatására a szervezet hőleadását fokozni igyekszik többek között verejtékezéssel. A verejték sóoldat, tehát így nemcsak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszítünk. Ezeket ásványvízzel, zöldség- és gyümölcslével (nem cukrozottal!) érdemes pótolni. (Nyáron napi 2,5-3 liter folyadék fogyasztása javasolt!) Az alkohol tartalmú italokat kerülni kell, mivel vízhajtó és fényérzékenyítő hatásúak. Ugyancsak vízhajtó a kávé és a tea is.

 

9. Napernyő

Mint tudjuk, az ózonlyuk kialakulásával a napsugarak gyulladáskeltő hatása felerősödött, ez a déli órákban a legerősebb a napi ingadozás során. Ezért 11-15 óra közötti időt árnyékban tanácsos tölteni. Ez a homokozó gyermekekre különösen vonatkozik.

 

Végül néhány apróság. Akik otthonuktól távol pihennek vízparton, a csomagolásnál ne feledkezzenek meg a házipatika szerekről:

- fertőtlenítő lemosó és kenőcs, vagy ecsetelő (gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók)

- a kisebb sérülések ellátására, kötszer, érdemes vízálló sebtapaszt is venni a gyógyszertárban, amivel a fürdésről sem kell lemondani

- égésre, viszketésre Fenistil gélt, Irix sprayt, Svédkeserű balzsamot (szénanáthások ez utóbbit ne használják) stb.

- kisebb sérülések kezelésére hámosító hatású szereket, pl. Neogranormont vagy körömvirágkenőcsöt beszerezni.

Tengerparti nyaralások szinte megszokott kellemetlensége a tengeri süntüskébe lépés, ezért jó, ha van nálunk csipesz is. Ha mindezek kéznél vannak, időt, pénzt spórolhatunk meg nyaralásunk alatt.

 

- informed - 

 

Forrás: Gyógy-ír

- informed -


Cikkajánló
- Dining Guide - Volkswagen TOP100 Étteremkalauz
- Elindult a JótÉtel, a kommunikációs és vállalati szektor jótékony célú kezdeményezése
- MobilaDalin - régi új szereplő a bútortérképen
- Meddőség ellen a természet erejével
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing