MIND-diéta: tréningben tart

2015.08.08. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Zöld leveles zöldségekben, babfélékben, bogyókban és teljes kiőrlésű gabonában gazdag diétával lassítani lehet a gondolkodási, vagyis kognitív képességek időskori hanyatlását egy amerikai tanulmány szerint.

A chicagói Rush Egyetemi Kórház kutatócsoportjának tanulmánya szerint a szigorúan betartott MIND-diétát követők kognitív funkcióik tekintetében 7,5 évvel fiatalabbnak mutatkoztak a nem így étkező kortársaikkal szemben. A több évig tartó kutatás a tudósok szerint azt mutatta, hogy a diéta lassítja a kognitív képességek korral járó hanyatlását. A különleges étrend az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

A MIND-diéta az olívaolajban és zöldségekben gazdag mediterrán étrend és a magas vérnyomás visszaszorítását célzó DASH-diéta keveréke: 15 étrendi összetevőből áll, és követőinek napi három alkalommal kell teljes kiőrlésű gabonát, salátákat és más zöldségeket fogyasztaniuk. Az étrendhez napi egy pohár bor is tartozik. Hetente legalább kétszer babnak és baromfinak, egyszer halnak is szerepelnie kell a menüben.

A diéta követőinek korlátozniuk kell az egészségtelennek tartott élelmiszerek - vörös húsok, vaj, margarin, sajt, tésztafélék, édességek, valamint a zsiradékban sült vagy gyorsételek - fogyasztását. A MIND-étrendben a gyümölcsök között csak a bogyósok szerepelnek.

A kutatás során a Chicago környéki nyugdíjas közösségekből és idősotthonokból 960, átlagosan 81,4 éves idős ember kognitív képességeit vizsgálták majdnem öt évig. A javasolt étrendet leginkább betartóknál tapasztalták a szellemi képességek romlásának lelassulását.

 

- informed -


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing