Milyenek a magyarok? - a New York Művész Páholyban

2014. január 27-én 19 órától újabb állomásához érkezik a kulturális rendezvénysorozat a Világ Legszebb Kávéházában. Az év első estjén egy izgalmas, provokatív kérdésfelvetéssel indítja a programsorozatát a New York Művész Páholy. Azt járja körbe a kortárs művészeti élet kiemelkedő alkotói segítségével: Mi a magyar, milyenek a magyarok? Milyen tényezőkből áll össze identitásunk? 

Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő két kapcsolódó kötetéből kiindulva az irodalom, a zene, a stílus, a divat és a történelem oldaláról vizsgáljuk magunkat, egymást, indítunk diskurzust egy sokszínű esten a New York Kávéházban!

Milyenek a magyarok? Leginkább akkor foglalkozunk ezzel a kérdéssel, ha más országban járunk, határainkon túl, vagy hosszú tartózkodás után hazatérünk, ha külföldi barátaink, ismerőseink vannak. Általában reflexszerűen éljük napjainkat, és élünk közmondásaink, szokásaink, hagyományaink, nyelvi játékaink sokaságában. Tudjuk, messze híres a magyar nyelv összetett szépsége, a magyar konyha ereje, egyben a magyar pesszimizmus is jellemző, és bizonyára hozzánk tartozik számos közhely a magyar fociról vagy a szép nőkről. Egyben kultúránk fontos része az, ahogy Ady Endre, József Attila, Babits Mihály vagy Arany János látta hazánkat, s azt, milyen a magyar. Mert tehetséges, az nem kérdés. Január 27-én a kortárs művészeti élet kiemelkedő alkotóival értelmezzük a kérdést az alkotásaik és egymásra reflektálásuk tükrében.

 

Vendégeink:

Lackfi János Prima Primissima és József Attila-díjas író, költő, műfordító. Sok műfajban alkotó szerző, számos verseskötet, kisregény, műfordításkötet, gyermekkönyv, esszékötet, regény, novelláskötet szerzője. Milyenek a magyarok?, illetve Milyenek MÉG a magyarok? című köteteiben humorral, öniróniával, nyelvi leleménnyel készít leltárt a magyarokról, identitásunkról.

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas szaxofonművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze. A hazai és a nemzetközi jazz-és népzenei élet kiemelkedő alakja, a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki.

Lukács Miklós Artisjus-díjas cimbalomművész, 2011-ben kapta meg az Aegon Művészeti Társdíjat Esterházy Péter ajánlására. Saját zenekara, a Lukács Miklós Trió - a produkció címe: Cimbiózis - mellett több formáció tagja, jelentős hazai és nemzetközi produkciók résztvevője, zeneszerzőként is aktív. A kortárs zene avatott tolmácsolója hangszerén, különös tekintettel Kurtág György és Eötvös Péter műveire.

 

Böszörményi Nagy Gergely kommunikációs tanácsadó, a Design Terminál - a magyar design és divatkultúra bemutatásáért létrehozott intézmény - stratégiai igazgatója. A Design Terminál szervezésében lebonyolított, idén másodszorra is megszervezett Gombold újra! Divat a magyar kampány és rendezvény egyik fő-felelőse.

Saly Noémi Podmaniczky-és Budapestért díjas kávéház-és Budapest-történész. Legfontosabb témája a kávéháztörténet – ahogy ő maga meghatározza: „a régi budapesti élet elbűvölő esszenciája”. 2007-ben a Podmaniczky Páholy szóvivőjévé választották. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban dolgozik.

Az Igéző viselet – élő hagyomány – Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa, a két tervező vallja, hagyományaink ismerete és jelképrendszere gazdagítja hétköznapjainkat és ünnepnapjainkat. Hagyományos motívumok, minták, gondolatiság járja át az általuk tervezett öltözékeket, amiket az esten be is mutatnak.

A beszélgetés mellett felolvasás, zene, vetítés, ruha-bemutató színesíti majd a különleges programot.

A New York Művész Páholy január 27-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing