Miért nehéz lefogyni?

2015.02.24. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Előfordul, hogy valaki rendszeresen edzi a testét, egészségesen étkezik, mégsem képes lefogyni.  
A testi-lelki egészség életforma, és a fogyás csak akkor következik be, ha élvezi is a testmozgást, az ételt pedig energiaforrásnak tekinti, nem pedig vigasztaló pótcselekvésnek. Az alább okok a leggyakoribbak, amik miatt nem sikerül a fogyás.

Nem megfelelő ételek fogyasztása

A nyomok a konyhába vezetnek. Egyesek annyira szeretnének kalóriát égetni, hogy nem figyelnek oda arra, hogy miből nyerik az energiát. Az étrend adja a siker 80 százalékát. Hogy valakinek pontosan mit kell ennie, az függ a típusától, az anyagcseréjéről és sok más tényezőtől, de mindenkire vonatkozik az a szabály, hogy természetes élelmiszereket fogyasszon.

Az edzésnapokon ajánlatos a szénhidrátok (krumpli, barna rizs, gabonafélék) fogyasztása, amikor viszont csak könnyű kardioedzés van napirenden, akkor több fehérjét és zöldséget célszerű enni, és kerülni a túl sok kenyeret, cukrot, és a feldolgozott ételeket.

Túl nagy a mennyiség

Ha a diétának ezt a részét tisztáztuk, és még mindig nem mennek le a kilók, az is lehet, hogy a mennyiséggel van baj: egyszerűen túl sokat eszik. A fogyáshoz kalóriahiány kell, azaz többet kell elégetni, mint amennyit bevisz.

Kerülni kell azonban a koplalást, törekedni kell az egyensúlyra. Ha nap közben egészséges nassolnivalókat tart a keze ügyében, kevesebbet fog enni a főétkezéskor.

Túl sok a kardioedzés

A kardio fontos része az edzéstervnek, fokozza az anyagcserét, és rendesen megizzaszt (napi egy izzadás szükséges). Ám ha túlzásba viszi, csak ront a helyzeten, mert a szervezet zsírt tartalékol, ráadásul az étvágy is nő.

Elmarad a súlyemelés

A legjobb módja az izmok fejlesztésének az erőedzés, a súlyemelés, de lehet helyette felülést, guggolást és hasonló gyakorlatokat is végezni, amelyeknél a testsúly helyettesíti a súlyzót.

Laza az edzés

Ha hosszú időt eltölt az edzőteremben, az nem jelenti azt, hogy rendesen dolgozott is. Napi egy óránál többet nem szabad edzeni, de ne az időtől függjön az edzés, hanem az intenzitástól.

Nem hagy időt a felépülésre

A pihenés és az izmok regenerációja majdnem olyan fontos, mint maga az edzés. Ilyenkor égeti el a zsírt a szervezet. Figyeljen a test jelzéseire, izomláz esetén dolgoztasson meg egy másik izomcsoportot.

Túlerőltetetés

Ha az edzés és a regenerálódás egyensúlyban van, bekövetkezik a kívánt hatás, a zsírégetés. Ha nem hagy elég időt pihenésre, a szervezet válaszként stresszhormont, kortizont termel. Ez túlzott mennyiségben makacs zsírlerakódásokat eredményezhet. Törekedjen a kiegyensúlyozott életre, és a kívánt hatás nem marad el.

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing