Miért esznek többet a túlsúlyos emberek?

2017.09.14. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A túlsúlyos emberek hosszabb idő után érzik magukat jóllakottnak, mert gyomor-bélrendszerükben kevesebb a telítettség érzetét okozó hormonokat termelő sejt, mint a normális testsúlyúakéban - állapították meg a bázeli Egyetem és a Liverpool-i Egyetem kutatói, akik eredményeikről a Scientific Reports című szaklapban számoltak be.

Evés közben a felső gyomor-bél traktus nyálkahártyájában lévő speciális sejtek a telítettség érzésért felelős hormonokat szabadítanak fel. Az erősen túlsúlyos emberek szervezetében azonban jóval kevesebb hormon termelődik.

A csökkent hormontermelés hátterében az áll, hogy a túlsúlyosak kevesebb speciális sejttel rendelkeznek, mint a normál testsúlyúak, náluk ugyanis megváltozott az úgynevezett transzkripciós faktorok egyensúlya, amelyek normál esetben arról gondoskodnak, hogy megérleljék a telítettség hormonokat termelő sejtekhez szükséges őssejteket.

A kutatók 24 normál testsúlyú és 30 erősen túlsúlyos ember szövetmintáját elemezték, utóbbiak esetében egy testsúlycsökkentő műtétet megelőzően és az után is. A gyomor-bypass műtét vagy a gyomorszűkítő beavatkozás után ismét növekedésnek indult a telítettséghormon termelése, a transzkripciós faktorok egyensúlya és a hormontermelő sejtek száma is helyreállt.

A túlsúlyosokat gyakran megbélyegzik, mondván: hiányzik az önkontrolljuk és fegyelmezetlenül táplálkoznak. A tanulmány kimutatta, hogy szerkezeti különbségek vannak a normál súlyúak és a túlsúlyosak között, ami megmagyarázhatja, miért eszbem többet.

 

Forrás: MTI


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing