Miért ajánlatos sok rostot fogyasztani?

2017.01.11. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A legtöbb embernek fogalmuk sincs, hogy mennyi rostot tartalmaznak azok az ételek, amiket elfogyaszt. Mégis sokaknál az adag duplájára lenne szükség.

A szakmai ajánlások szerint naponta 25-30 g rostot kellene elfogyasztanunk. Főleg a zöldségek, gyümölcsök, gabonák, magvak és hüvelyesek tartalmaznak élelmi rostokat.

Az élelmi rostok csökkentik a koleszterinszintet, enyhítik vagy megszüntetik a székrekedést, lassítják az emésztést, és segítenek fogyni is. Csökkentik az ételek energiatartalmát, és lassítják a felszívódását.

Egyes vizsgálatok azt is kimutatták, hogy nagy mennyiségű rost fogyasztása segíti a cukorháztartást, és növeli az inzulin hatékonyságát. Ezért van az, hogy azok az emberek, akik több rostot fogyasztanak, soványabbak, és kevésbé hajlamosak elhízásra az életkor előrehaladtával.

Néhány vizsgálat szerint a magas rosttartalmú étrend csökkenti a vastagbélrák és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az élelmi rostok különösen fontos hatást gyakorolnak a szívbetegségek kialakulására.

Sok rost fogyasztása mellett lassabban alakulnak ki az érelmeszesedésre jellemző plakkok. Csökkentik továbbá az LDL-koleszterinszintet („rossz” koleszterin), és növelik a HDL-koleszterin szintjét („jó” koleszterin).

Nőknél 25 gramm, férfiaknál 30 gramm a javasolt napi adag. Érdemes fokozatosan növelni a bevitt rostmennyiséget, hogy elkerüljük a hirtelen átállás következtében kialakuló puffadást.

Kétféle élelmi rost létezik: az egyik vízben nem oldódik, ebből a típusból sok található a gabonafélékben, répában, paradicsomban és káposztában. Fogyasztásuk nyomán aktivizálódnak a bélmozgások, és csökken a vastagbél panaszok gyakorisága.

A vízben oldódó rostok nagy mennyiségben vannak almában, körtében, eperben és a zabban. Ezek csökkentik a bélben a koleszterin felszívódását és a vércukorszint növekedését az étkezések után.

 

Forrás: WebMD

Megjelent: InforMed Hírek/7; 2009.


Cikkajánló
- Meddőség ellen a természet erejével
- Nem fordítunk kellő figyelmet a zöldségekre
- Testmozgás és táplálkozás
- Mennyi ideig maradnak frissen az élelmiszerek a hűtőben?
- Aloe varázs - Láthatóan ragyogóbb bőr – természetesen

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing