Mi kell a profi rajzfilm elkészítéséhez?

2015.10.15. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Film

Sem szó, sem beszéd, csak a természet valódi hangjai szükségesek ahhoz, hogy olyan mese szülessen, amely minden gyermek figyelmét leköti. Erre jött rá a magyar származású animátor-rendező, Thomas Szabó, aki 2006-ban elindította máig népszerű sorozatát, a Csodabogarakat, amely az ízeltlábúak mindennapi megpróbáltatásairól szóló rövidebb-hosszabb animációs epizódokat takar.

A siker hatására 2013-ban nagyjátékfilmben folytatta az apró rovarok sorsának feltérképezését. A Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye című rajzfilmben (Paramount Channel, október 17., 14:00 óra) egy cukorkás doboz okoz ramazurit a bogarak világában, ahol óriási küzdelem kezdődik az édes finomságért. A 20 millió dollárból forgatott látványos animációs mese hosszas előkészületek után született meg, amelynek lépéseit most Thomas Szabo osztja meg velünk, hátha valaki kedvet kap ahhoz, hogy mindezt utána csinálja.

 

Első lépés: Készítsünk storyboard-ot

Ez a végleges forgatókönyv vizuális megjelenítése, azaz a történet megrajzolása a nyitóképtől a VÉGE feliratig. Enélkül nem szabad belefogni a munkába, mert igazán így tervezhető meg előre mindaz, ami látszik majd a vásznon.

 

Második lépés: Helyszínkeresés

Animációs filmnél is fontos, hogy olyan helyszínek legyenek benne, amelyek ismerősök a nézőknek. Emiatt érdemes valódi tájakról készült fotók, felvételek alapján megrajzolni a filmbeli környezetet, de ehhez előzetesen be kell járni, alaposan fel kell térképezni a szóba jöhető vidékeket.

 

Harmadik lépés: Vonj be minél több szakértőt

Ha megvan a végleges sztori, a storyboard, akkor érdemes mindezt megmutatni 3D-s animátornak, speciális effektekkel foglalkozó szakembereknek és más animációs szakembernek, akiktől mindig jöhet egy – egy jó ötlet a tökéletes képi összhang megtalálásához.

 

Negyedik lépés: Tapasztald meg a valóságot

Az animációs filmnél sem árt, ha lemodellezzük azt, amit a filmben látni szeretnénk. Nem mindegy mit, milyen méretben rajzolunk meg. Ha szempont a valóság visszatükrözése, akkor elkerülhetetlen, hogy saját szemmel meggyőződjünk például arról, hogyan néz ki belülről a hangyaboly.

 

Ötödik lépés: Forgass a szabadban és dolgozd fel stúdióban

Hogyan jeleznek egymásnak a hangyák? Milyen a katica röptének „zaja”? Sütkéreznek a napon, vagy elbújnak az árnyékba a bogarak? Sok apró információ, ami csak odakint tapasztalható meg. Érdemes természetfilmes módjára feltérképezni az ízeltlábúak világát, hogy ezek alapján a stúdióban ülő animátorok pont azt rajzolják meg, amit nap, mint nap a természetben is látunk, hallunk.

 

Hatodik lépés: Merj vágni

Ha már mindent megrajzoltunk, minden jelenetet egymás mellé passzintottunk, akkor jön a legnehezebb feladat: a vágás. Ahhoz, hogy megfelelő ritmusa legyen a filmnek, és a cselekmény valóban pergő legyen, muszáj elővenni a vágóollót.

 

Hetedik lépés: Apró, de fontos kiegészítők

Ide egy kis por, oda némi vízcsepp, előre sok árnyék, hátra pár színesen pompázó virág. Ezek az utolsó „ecsetvonások”, amikor a helyére kerül minden.

 

Nyolcadik lépés: Hangok mindenhonnan

Ha a kép rendben, jöhet az aláfestés. A susogó szél, a zümmögő bogarak, a nyitó fanfár és a halkan duruzsoló melódia, amikor fel-felbukkan egy szereplő a távolban. A zene és az egyéb hangok utolsó simításként, az egész filmet átfogó kapocsként jelzik mindenkinek: a film elkészült, most már meg lehet nézni.

 

A Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye vetítési időpontjai a Viacom filmcsatornáján, a Paramount Channelen:

Október 17., szombat, 14:00 óra; október 18., vasárnap, 10:00 óra; október 19., hétfő, 06:05 óra; október 22., csütörtök, 19:55 óra.


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- 10.000 epizód – Történelmet írt a Barátok közt
- Elkezdődött az El a kezekkel a Papámtól! című különleges családi film forgatása
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing