Metszenek a szőlőben

Az enyhe december után a januári tavaszias időben elkezdték a borvidéken a metszést. A szőlő egyelőre mély nyugalmi állapotban van, és ha hihetünk az előrejelzésnek, csak Vince nap után, hétvégére érkezik meg a lehűlés. Addig, amíg a talajhőmérséklet nem éri el a +10 Celsius fokot, a szőlőben nem indul meg a nedvkeringés.

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza bízik benne, hogy a Vince napi jóslat beválik: „hó ugyan nem olvad, de az ereszből csöpög az eső, így a hiedelmek szerint gazdag termésre számíthatunk az ősszel” – mondta Ferenc. Ennek ellenére a pincében nemrég kifejtették az új tölgyfahordókból a fehérborokat és Balatonszemesen töltötték őket újra 2013-as Ibituba és Farkastanya nevű boraikkal. „Gyönyörű lett a Magtár alatti pinceág is, itt korábban még nem érleltünk bort” – tette hozzá Ferenc, aki a www.bujdoso.com oldalon saját blogbejegyzéseiben mesél hétről hétre az aktuális teendőkről, hétköznapokról.

Már január elején érezhető volt, hogy nagyon enyhe az időjárás. Ez az időszak az elmúlt években a hólapátolásról szólt, ezzel szemben a borvidéken idén a tavaszias időben, aki csak teheti, a szőlőmetszést végzi abban bízva, hogy elkerül bennünket az extrém hideg.

Ez az enyhe időjárás viszont sajnos különösen kedvező a szőlő kártevőinek átteleléséhez. Ha nem lesz tartósan fagypont alatti hőmérséklet, akkor a növényvédelmet ajánlatos lemosó permetezéssel indítani.

Bujdosó Pince. HOL Magazin 2014.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

Bujdosó Pince. HOL Magazin 2014.

További információ: www.bujdoso.com

www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing