Méregtelenítés – vagy pénzkidobás?

2016.06.09. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Életmód

Brit kutatók szerint a közvéleményt félretájékoztatják a mesterséges vegyi anyagokról és hatásaikról szóló, szándékosan túlzó nézetek. A hírességek, az életmód magazinok, az egyre nagyobb teret hódító alternatív egészségipar, valamint a környezetvédők összeesküvést szőnek, és egy sor káros mítoszt terjesztenek a vegyi anyagokról.

Ez vezetett oda, hogy manapság számos „méregtelenítő” termék kerül forgalomba, amelyek beszerzése a tanulmány szerzői szerint az esetek többségében csak pénzkidobás, írják a szerzők.


A legtöbb igen drága méregtelenítő tapasz és pakolás, gyógynövény-kivonat és infúzió valamint gyógyvíz hatásáról szóló beszámoló az áltudomány körébe tartozik.

Az egyik ilyen téves nézet, hogy élhetünk „vegyszermentesen”. Ilyen egyszerűen nem létezik. 

Egy szervetlen kémiával foglalkozó vegyész a következőket írta: Ha valaki becsengetne önhöz, és koktélt kínálna, amelynek összetevői butanol, izoamil-alkohol, hexanol, feniletanol, tannin, benzilalkohol, koffein és szervetlen sók, vajon megvenné-e? Rémesen hangzik, ám a tea a fentieket a termesztés helyétől függő koncentrációban mind tartalmazza.

Egy másik hamis nézet az, hogy csak az ember által előállított vegyi anyagok veszélyesek. Valójában a henna allergiás reakciókat okozhat, a víz is ölhet, és a rothadó gyümölcsben olyan toxinok vannak, amelyek súlyos betegséget okozhatnak. Pusztán az, hogy egy vegyi anyag szintetikus, még nem jelenti azt, hogy káros.

Az sem felel meg a valóságnak, hogy a vegyszerek rákot és más megbetegedéseket idéznek elő. Az ilyen állítások csupán arról szólnak, hogy egy vegyszer jelen volt, amikor a hatás kialakult, de arról nem, hogy az is okozta. A vegyi anyagok szervezetünkben való felhalmozódása is mítosz, maga a természet is a vegyi anyagok „koktélja”.

Forrás: BBC News
Megjelent: InforMed Hírek/4; 2006.


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing