Megvan a harmadik Trófea díj is Londonból!

2017.06.11. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A Tornai Pincészet 2015-ös Prémium Juhfark bora Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést.

Jól mutatja a díj rangját, hogy a többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. Az IWC-re évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, közülük mindössze 500 kap aranyérmet és kategóriánként egy érdemel Trófea díjat. Ezek a legjobbak közül is kiemelkedőek, hiszen az aranyérmes borok újrakóstolásával választják ki őket. Különösen ritka, hogy egy borászat három egymást követő évben is Trófea-díjas bort képes produkálni – ez bravúr csak a világ legjobbjainak sikerül.

A hírt kommentálva Tornai Tamás, a pince tulajdonosa kiemelte: az, hogy zsinórban harmadszor kapták meg az elismerést, azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek a legjobbat produkálni, tehát nem a szerencse vagy egy kiemelkedő évjárat áll a siker hátterében. Hozzátette: az ilyen eredményeknek is köszönhető, hogy a somlai bort a világban már jobban ismerik és elismerik, mint Magyarországon. A legjelentősebb piacok kereskedői ugyanis odafigyelnek az egyes borászatok teljesítményére, és igyekeznek folyamatosan új értékeket megmutatni a fogyasztóknak. A nemzetközi figyelem különösen fontos a magyar boroknak, hiszen a hazai termelés 30%-a exportpiacokra kerül, az ebből származó bevétel viszont feltűnően alacsony: a világban az exportált borok értékesítési átlagára literenként 2,6 euró, a magyaroké 1, 15 euró, vagyis külföldön egyelőre nem sikerült elismertetni magyar borok értékét. A nemzetközi sikerek segíthetnek abban, hogy ez megváltozzon, és egyre több jó minőségű magyar bort tudjanak magasabb áron értékesíteni külföldön. Ahogyan a Tornai Pincészet számára is korábbi eredményei alapozták meg új kereskedelmi kapcsolatok kiépítését Kaliforniában, New Yorkban és Bordeaux-ban. És éppen a mostani díj kihirdetése után néhány nappal újabb londoni Michelin csillagos étterem kínálatába választották be két borukat két másik somlói borral együtt, tette hozzá Tornai Tamás.

A Tornai Pincészet újabb elismerése. HOL Magazin 2017. 

Az ilyen elismerések ahhoz is hozzájárulnak, hogy a furmint után egy másik ősi magyar fajta, a juhfark is bekerüljön a nemzetközi köztudatba. A világ borértő közönsége ugyanis egyre érdeklődőbb, és keresi a limitáltan hozzáférhető, különleges, egyedi borokat. A somlói borvidéknek világviszonylatban is egyedülálló a talaja és a mikroklímája, és az ebből adódó ásványos, vulkanikus karaktert a juhfark tudja legtökéletesebben bemutatni. A Tornai Pincészet Magyarországon is sokat tesz a juhfark népszerűsítéséért, tavaly ősszel a legjobb somlói borászok részvételével megrendezték a fajta első, reprezentatív bemutatóját a nagyközönség számára, és idén szeptemberben is lesz Somlói Juhfark Ünnep.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing