Megújult az etyeki Gasztrosétány

2019.05.06. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény

2019. május 4. – Az Etyeki Borangoló napján került sor a Gasztrosétány Újhegyi alsó útjának ünnepélyes átadására. Az útszakasz bazalt kőkockás burkolata a Pannónia Szíve program III. ütemének első megvalósult fejlesztése.

Az újhegyi alsó utat Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Garaguly Tibor, Etyek nagyközség polgármestere avatta fel, és adta át ünnepélyes keretek között a nagyközönségnek.

 Átadták a megújult etyeki Gasztrosétányt. HOL Magazin 2019.

Tessely Zoltán köszöntő beszédében visszatekintett az elmúlt két év munkáira, amikor is a Pannóni Szíve program elnyerte a miniszterelnök támogatását, és immár a III. ütem fejlesztéseit is megkezdhették, nemzeti erőforrásokra támaszkodva. A miniszterelnöki biztos a régiót érintő fejlesztések kapcsán kiemelte: a Pannónia Szíve program létrejöttében fontos szerepet játszott Martonvásár, Bicske és Vál polgármesterei által kezdeményezett települési összefogás, amelyhez azóta 19 további település csatlakozott. Hangsúlyozta, hogy az összefogás jelen esetben is példaértékűnek bizonyult, hiszen a helyi igényeket meghallva a Fejlesztési Tanács szívesen fogadta az ötleteket, együttműködött a lakossággal és a helyi vállalkozókkal. Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően az Újhegyi felső út burkolása mellett eltűnt az eddig jellemző kábelerdő, egy csodálatos díszkandeláber sort kapott a dűlő, utcabútorok díszítik az utcát és a wifi hálózat is kiépült. Az Újhegyi alsó út szilárd burkolattal történő ellátásával így az etyeki Gasztrosétány területrendezése teljesnek mondható.

Dr. Molnár Krisztián beszédében olyan fejlesztések fontosságát hangsúlyozta, amelyek a falvakban élők igényeit, és a turisztika regionalitását is szolgálják.  A Fejlesztési Tanács elnöke külön kiemelte, hogy a Pannónia Szíve program közel 5 milliárdos nemzeti támogatásával lépésről lépésre haladva valósítják meg a terveket. Köszönetet mondott a támogatást biztosító magyar kormánynak, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztosnak, valamint a tervelőkészítő szakmai munkabizottságnak és a kivitelezőknek.

 Átadták a megújult etyeki Gasztrosétányt. HOL Magazin 2019.

Az első körben megvalósult Újhegy fejlesztését követően a többi borászati központ is megfogalmazta igényeit, így Öreghegyen, Kecskegödörben és a Körpincéknél is megindultak két éve a fejlesztések. A II. fejlesztési csomagban itt is megtörténtek az útburkolások, a kandeláberek és utcabútorok kihelyezései, wifi-hálózatot és információs táblákat biztosítottak, valamint a Körpincéknél egy közösségi életet is fejlesztő színpadot adott át a Fejlesztési Tanács. Szintén helyi igény volt Magyar-kút és környéke, a gyönyörű szakrális központ rendbetétele, amely szintén a II. ütemben valósulhatott meg. Már csak egyetlen elem, az elektromos kábelhálózat lebontása és átalakítása vár befejezésre, amely várhatóan május folyamán fog megvalósulni.

Garaguly Tibor Etyek polgármestere megköszönte az évek óta tartó folyamatos támogatást, amelynek köszönhetően Etyek és környéke reneszánszát éli.  Örömét és háláját fejezte ki az ünnepélyes átadón. Az etyeki polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy az idős etyekiek, kiknek ősei is szőlészként, borászként élték mindennapjaikat az Újhegyi dűlőkön, nap mint nap szólítják meg, hogy örömüket fejezzék ki, hiszen az egykori szekérút a 30-as évektől egészen 2017-ig gyakorlatilag járhatatlan volt.

 

Zsoldos Luca fotói


Cikkajánló
- Beethovennel a szabadban a mester születésének 250. évfordulóján
- A Séf, aki két menüztetés között lett második a Bocuse d'Oron
- Tokaji Tavasz Tállyán
- Fenntarthatósági díj az őriszentpéteri Pajta Étteremnek
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing