Megújult a Rákóczi híd közvilágítása

2014.11.28. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Péntek este indul a Rákóczi híd teljesen új közvilágításának 72 órás próbaüzeme - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
A próbaüzem után eltávolítják az ideiglenes világítást, és annak helyére felkerül a pilonokat felfelé Megvilágító díszvilágítás. Ezzel befejeződik a legkorszerűbb technológiát alkalmazó rekonstrukció, amelynek eredményeképpen alig 80 millió forintból teljes mértékben megújul a híd világítása - olvasható a hivatal kommunikációs igazgatósága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a LED-es technológiának köszönhetően a világítás beépített teljesítménye felére csökken. Ez évente több mint 2,2 millió forint megtakarítást jelent: az éves áramdíj a korábbi 4 millió helyett 1,8 millió forint lesz.

Az 1995-ben átadott tükrös, úgynevezett indirekt világítás - amely a pilonok közepéről az azok tetején lévő tükörrendszert világította meg, és onnan verődött vissza a fény az útfelületre - az évek során annyira beázott, korrodálódott és balesetveszélyessé vált, hogy halaszthatatlanná vált a felújítás.

A korábbi mérések azt mutatták, hogy a közvilágítás balesetveszélyes volt. A foncsor lepergett a tükrökről, és emiatt a megvilágítás a szabvány által előírt szint 10 százalékát is alig érte el, ami egy ilyen jelentős közlekedési műtárgy esetében tarthatatlan - olvasható a közleményben.

A munka a teljes tükörrendszer leszerelését, a pilontetők korróziómentesítését és festését, valamint az új, LED-es közvilágítás kiépítését foglalta magában.

Emlékeztettek: a főváros 2013 májusában döntötte el, hogy a tükrök helyére szerelt LED-es blokkokkal, közvetlen világítást kiépítve valósuljon meg a rekonstrukció. Az addigi, esti látványkép megőrzése érdekében - az eredeti világítótestek helyén - kiegészítő, díszítő világítást szereltek a pilonokra.

Közölték, a világítótestek várható élettartama 100 ezer óra, ami az emelt szintű budapesti világítást figyelembe véve 24 év.

 

 

MTI 2014. november 28., péntek 14:09


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing