Megújul a pápai Esterházy-kastély

Csaknem kétmilliárd forintból teljesen megújulnak a pápai Esterházy-kastély belső terei, valamint a kastélyudvar. Az épületből a munkálatok befejezése után kiköltözik a könyvtár és a művelődési ház, az épületben csak a múzeum marad meg, a műemlék turisztikai látványosságként működik tovább - hangzott el a beruházásról tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A teljesen felújított kastélyban két új állandó kiállítást rendeznek majd be és időszaki tárlatoknak is helyet ad a műemlék; emellett kialakítanak egy 3D-s vetítőtermet, restaurálják a kastélykápolnához hasonlóan a mellette található oratóriumot, kézművesműhelyt hoznak létre, ahol csokoládé- és gyertyaöntés lesz látható - közölték a pápai önkormányzati cégek képviselői.

A kivitelezési munkálatokkal - ha a régészeti feltárások miatt nem húzódik el - év végéig végeznek.

Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. igazgatója az MTI-nek felidézte, hogy a pápai Esterházy-kastély felújítását még az ezredfordulón a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezdte el: kicserélték a tető- és födémszerkezet, az épület külső csapadékelvezető rendszerét; ezután az önkormányzat mint a kastély ingyenes használója vette át a felújítás koordinációját,

2011-ben egy norvég alapos pályázatnak köszönhetően 235 millió forintból felújították a kiemelt múzeumi tereket mintegy ezer négyzetméteren: kicserélték a nyílászárókat, a burkolatokat, restaurálták a kályhákat, képeket, fal- és padlóburkolatokat cseréltek, liftet szereltek be, ezzel akadálymentesítették az épületet és előkészítették a fűtéskorszerűsítést - ismertette az eddigi munkálatokat az igazgató.

Megújul a pápai Eszterházy-kastély. HOL Magazin 2013.

A most megkezdett II. ütemben megújul a kastély maradék része összesen több mint háromezer négyzetméteren: nyílászárókat cserélnek, restaurálják a faburkolatokat és falfestményeket, a gipszstukkókat, a kőburkolatokat, belső berendezési tárgyakat, valamint teljesen kicserélik az elektromos hálózatot - sorolta Németh Tamás.

A II. ütem keretében készül el a kastély új fűtési rendszere és megújul a kétezer négyzetméteres kastélypark is: homokkő térburkolatot kap és díszparkot alakítanak ki.

Mindez, valamit a kastély mint turisztikai attrakció létrehozása csaknem kétmilliárd forintba kerül, ebből 1,6 milliárd forint európai uniós forrásból, míg 300 millió önkormányzati keretből származik.

A megújult kastély része lesz egy Lego-kiállítás, amelyen a kastély makettje látható és egy Lego-játszóház is létesül.

Az Esterházy-kastély a felújítás alatt sem zár be, csak másik bejáraton közelíthető meg: folyamatosan látogatható lesz az úgynevezett főúri enteriőr kiállítás, a tárlatvezetések pedig más útvonalon haladnak - hangsúlyozta Boros Katalin, a kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. vezetője.

A mai pápai kastély helyén álló első, biztosan ismert épületet, egy várat a Garaiak építették 1408 és 1432 között, az építmény az Esterházy-családhoz 1626-ban került. Az 1700-as évek elején Esterházy Ferenc döntött úgy, hogy a várat egy nagy barokk kastéllyá építi át, a kastély évszázadokon át az Esterházyaké volt. 1945-ben a szovjet hadsereg szállta meg, a bútorzatot elszállították, elégették, tönkretették, az épület csak 1959-ben került vissza az államhoz.

 

 

MTI 2013. május 22., szerda 13:39


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing