Megújul a bajnai Sándor-Metternich-kastély

Másfélmilliárd forintból újulhat meg a bajnai Sándor-Metternich-kastély a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

"Az épület eddig elhanyagolt állapota miatt nem bírt komolyabb idegenforgalmi vonzerővel. A turisztikai fejlesztés fő célja Sándor Móric, +az ördöglovas+ kastélyának, valamint korának bemutatása korszerű, interaktív módon" - hangzott el a műsorban.

A Komárom-Esztergom megyei Bajnán található kastély a második világháború óta egyre romosabb állapotba került, most helyreállítják a főépületet, a mellékszárnyakat, a díszudvart, a parkot és a sétányokat.

A bajnai kastély megújul. HOL Magazin 2017.

A felújítástól azt várják, hogy növekszik a település idegenforgalmi vonzereje. Pallagi Tibor polgármester elmondta: a kastélyt az állam fogja üzemeltetni, a beruházás munkahelyeket teremt. Mint fogalmazott, felkészültek arra, hogy sok turista érkezik Bajnára.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a felújítás kihat a környék idegenforgalmára. A környékbeli települések számára igénybe vehető lesz rendezvények céljára is.

A bajnai kastély megújul. HOL Magazin 2017

Virág Zsolt, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: a nemzeti kastély- és várprogram keretében 55 milliárd forint felhasználásával összesen 39 épület újul meg országszerte, 20 kastély és 19 vár. Mint mondta, az egyes épületek többféle bevételi forrásra támaszkodnak, komplex funkciót töltenek be, így hosszú távon is biztosított gazdaságos fenntartásuk.

A fejlesztések a következő években folyamatosan indulnak majd el, Bajnán még idén ősszel megkezdik a kivitelezési munkálatokat - hangzott el a műsorban.

A kastély egyik különlegessége lesz a belső falfestések és díszburkolatok rekonstrukciója és az épület 19. századbeli fénykorának, életének megidézése. Az eredetileg 59 szobás épületegyüttes belső tereinek díszítésén közel tíz évig dolgoztak, a munkával 1842-re készültek el.

A kiállítási tematikában szerepel a kastély építéstörténete és tervezője, Hild József bemutatása, a Sándor család történetének, érdekes személyiségeinek és rajtuk keresztül a kor főúri életmódjának, jellemző életútjainak megjelenítése.

A bajnai kastély megújul. HOL Magazin 2017

 

 

 

MTI 2017. július 25., kedd 15:32


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing