Megnyílt a megújult kulturális központ és park a budapesti Erzsébet téren

Ünnepélyesen átadták vasárnap a felújított és kibővített Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkot (EKKP); a nettó 2,5 milliárd forintos beruházással több mint egy évtized után lezárult az Erzsébet tér felújítása. Tarlós István főpolgármester az átadáson kiemelte: az "ebek harmincadjára jutott Gödör" és környékének megújulása a főváros közelmúltbeli jelentős fejlesztéseinek sorába illeszkedik, és eredményeképpen egy olyan kulturális központ jött létre, amely európai viszonylatban is megállja a helyét.

Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere úgy fogalmazott: az Erzsébet tér felújításával "megújult szív kezd lüktetni a belvárosban". A kerületben lezárult más fejlesztésekre utalva azt mondta: "a végtagok és a test után a szív is megújul".

Az Erzsébet-program keretében, költségvetési forrás bevonása nélkül megújult téren újra megnyitotta kapuit az Akvárium Klub, a Design Terminál és a Fröccsterasz. Vasárnap egész napos kulturális és családi programokkal - kézműves és dizájnvásárral, koncertekkel, könyv- és divatbemutatóval - ünneplik az Erzsébet tér átadását.

Erzsébet téri Kulturális Központ. HOL Magazin 2014.

Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte: a 2011 novemberében indult projekt Európa egyik legsikeresebb szociális programja. A tér egyik legfontosabb új eleme közvetlenül ehhez kapcsolódik: az Akvárium Klubhoz levezető lépcső melletti, korábban raktárként használt 1000 négyzetméteres teremben alakították ki az Erzsébet Műhelyt, amely elsősorban a nagycsaládosok és hátrányos helyzetűek - az Erzsébet-program célközönsége - számára kínál kedvezményes árú programokat.

Az Akvárium Klub legfontosabb fejlesztése a Bajcsy-Zsilinszky út felőli, korábban lezárt részen létesült 1300 fős, európai színvonalú koncertterem, amelyet vasárnap este a Magashegyi Underground Szimfonik fellépése avat fel. A klubban összesen már három terem fogad be - akár párhuzamosan futó - zenei programokat. A bejárattól közvetlenül jobbra található térben éttermet alakítottak ki, balra pedig egy két-háromszáz fős, szeparálható részleg létesült, többnyire elektronikus zenei bulik rendezésére.

Erzsébet téri Kulturális Központ. HOL Magazin 2014.

A Design Terminál mellett, a volt buszpályaudvar területén működő szabadtéri Fröccsterasz a korábbi 21 helyett már 40 méteres pulton kínálja a hűsítőket, megszépült környezetben. A mellette nyíló Prosit Borbár a hazai bor- és pálinkakultúrát kívánja képviselni, és akusztikus koncerteknek is otthont ad majd.

Vasárnap délelőtt nyitotta meg kapuit a megújult Design Terminál is, amely egész napos programokkal - többek között dizájnvásárral, szakmai konferenciával és utcai divatbemutatóval - várja az érdeklődőket. A hazai kreatívipar "inkubátorházának" szerepét betöltő intézmény épületében megújult a második emeleti terasz, kibővült a konferenciaterem, a földszinten pedig a Terminál Étterem és Gastroshop kapott helyet. Egy külső kiállítások és műhelyfoglalkozások rendezésére alkalmas, korszerű mobillétesítménnyel is kiegészült a központ az épülettel szemben lévő parkrészen.

Az Erzsébet tér felújításának második, lezáró üteme tavaly októberben vette kezdetét. A beruházás során megújult többek között a Deák tértől a Szent István bazilika felé vezető sétány, valamint az Akvárium előtti terasz, lépcsősor és járdák teljes burkolata, de felújították a klub fölötti medence üvegszerkezetét is. Megújult a létesítmények közötti zöldfelület, és felújították a korábbi parkbútorokat és parki vízjátékot is.

Erzsébet téri Kulturális Központ. HOL Magazin 2014.

A tér átadását egész napos programokkal ünneplik. A délelőtt elsősorban a gyerekeké volt: a Design Terminál galériaszintjén játszóház várta őket, az Akvárium Klub szabadtéri részén a Ghymes koncertezett, de volt vásári bábjáték, kézműves foglalkozás, "népi furfangos játékudvar", és Bognár Szilvia énekesnő is fellépett. Délután többek között divat- és könyvbemutató várja az érdeklődőket, este pedig a parkban felállított nagyszínpadon Rúzsa Magdi, a Balkan Fanatik és Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet.

Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park programjairól a nemrég elindult www.erzsebetter.hu honlap nyújt részletes tájékoztatást.

 

MTI 2014. március 30., vasárnap 15:50


Cikkajánló
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Megnyíltak a Hotel Memories Budapest **** konferencia termei

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing