Meglepő zsírégető hatás

2013.10.28. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Tanácsok, Életmód

Egy japán kutatás szerint az alacsony hőmérséklet és a chiliben található vegyi anyagok megnövelik a barna zsírsejtek számát. A barna zsírsejtek nem raktározzák az energiát, mint a fehér zsírsejtek, hanem elégetik.
Ez a vizsgálat az első, amelyik kimutatja, hogy a barna zsírsejtek aktivitását serkenteni lehet azoknál, akiknek a szervezetében nincs vagy csak kevés barna zsírsejt található.

A kutatók nyolc embert mérsékelten alacsony hőmérsékletnek tettek ki (17 Celsius fok) hat héten át naponta két órára. A kontroll csoporttal összehasonlítva nekik 5 százalékkal kevesebb volt a testzsírjuk, és több energiát is égettek el.

Hat héten át figyelték a chiliben található kapszinoidokat fogyasztókat is, és megállapították, hogy ők is több zsírt égettek el, de nem vesztettek a testzsírjukból. A kutatás vezetője, Takesi Jonesiro szerint a vizsgálat nem tartott elég hosszú ideig ahhoz, hogy kiderüljön a vegyület fehér zsírsejt égető hatása.

Korábban az volt a vélekedés, hogy a barna zsír (BAT – brown adipose tissue) csak a csecsemőkben van jelen, de 2009-ben három egymástól független vizsgálat is igazolta, hogy felnőttekben is megtalálható.

A vizsgálat azért érdekes, mert arra utal, hogy a barna zsírt serkentő vegyületeket az elhízás elleni küzdelemben lehetne hasznosítani, igaz, jobb eredményt lehet elérni a megelőzésben, mint a fogyókúrában.

A kapszinoidok hasonló módon serkentik a barna zsírsejteket, mint az alacsony hőmérséklet, ugyanazokat az idegsejteket használják, mint amelyeket az idegrendszer használ a fokozott hőtermelésnél. A kapszinoidok gyógyszerként történő felhasználásával a kutató szerint az a gond, hogy ezeket nem lehet szabadalmaztatni, mert a természetben megtalálhatók.

 

- informed -
Fotó informed 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing