Megkóstolnád, mielőtt megveszed?

2017.11.29. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Több mint 35 kiállító és legalább 200 bor a rendhagyó karácsonyi borvásáron

A borok és a szeszes italok a karácsonyi ajándékozás jolly jokerei – családi, baráti, ismeretségi vagy céges körben rendre felbukkannak a palackok, amelyeket általában udvarias mosollyal vesz át a megajándékozott, majd a tokaji aszú felkerül a szekrény tetejére, a whisky a vitrinbe, az édes tankpezsgőt megkapja valamelyik kedves nőismerős, a hiperes chilei vörösbor pedig épp jó lesz annak a távoli rokonnak, akiről valahogy mindig elfeledkezünk. Ha igazán személyessé szeretnénk tenni az ajándékozást és valódi örömet szereznénk egy-egy jól megválasztott, minőségi borral vagy pezsgővel, akkor érdemes felkeresni a Winelovers Xmas karácsonyi kóstolót és vásárt.

A december 9-én, szombaton a Corinthia Hotel Budapest Báltermében megrendezésre kerülő rendezvényen – rendhagyó módon – nem csak megkóstolni lehet a kiállító pincészetek válogatott tételeit, de egy-két palackkal meg is lehet ezeket vásárolni a helyszínen, vagy ingyenes házhoz szállítással megrendelni a nagyobb mennyiségeket. A borok féldecis mennyiségben a rendezvény belépőjegyének értékében kapott kuponok ellenében kóstolhatók, de a kuponok akár egy-egy palack borra is beválthatók. Több mint 25 borász és kereskedő kb. 200 tétele lesz egyetlen helyen elérhető és kóstolható: a pezsgőtől a desszertborig a hazai és nemzetközi kínálat színe-java, minden pénztárcának és ízlésnek megfelelően. A bőséges választékban való eligazodáshoz pedig szakértő segítséget nyújtanak a kiállítók, legyen szó ajándékválasztásról, az ünnepi asztalra szánt borkülönlegességekről, vagy az új esztendőt ünneplő koccintásról. A borokon kívül kézműves termékeket, különleges falatokat és házi készítésű finomságokat is kóstolhatnak a Süss, a Stelázsi, az Osztriga Sommelier és a Budai Gesztenyés Étterem standján és újabb ajándékötleteket kaphatnak mind tőlük, mind a további kiállítóktól, hiszen jelen lesz a Saeco, az AC su misura, a Schiszler Pálinka, az Oroszlános Borhotel és az Andrássy Rezidencia is.

„A megfelelő karácsonyi ajándék kiválasztása sokunk számára komoly kihívást jelent és hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatra tartogatni a vásárlást. A tökéletes ajándék a megajándékozott iránti figyelemről szól – érdemes ezért a bort is úgy megválasztani, hogy ez a figyelem tetten érhető legyen a palackban” – ad tanácsot Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Néhány ötlet az ajándékvásárláshoz

Legyünk tisztában azzal, hogy a megajándékozni kívánt személy milyen borokat szeret: szárazat vagy inkább édeset? Könnyedebbet vagy testesebbet? Fehér vagy vörösbort? Van kedvenc szőlőfajtája, borvidéke? Van-e olyan bor, ami igazán emlékezetes volt számára? Ha ezekkel tisztában vagyunk, már nem lesz nehéz a választás.

A konzervatívabb ízlésvilágúaknak válasszunk klasszikus bort, például egy bordói típusú házasítást Villányból, egy jó nevű pincészettől.

 • Tippünk:
  • Gere Attila Kopar Magnum 2007
  • Jammertal Borbirtok, Cassiopeia Franc 2011

A kísérletező kedvűeknek keressünk egy kisebb, feltörekvő pincészetet; nézzünk körül a természetes borok között, válasszunk egy izgalmas, kevésbé ismert szőlőfajtát, borvidéket, vagy válasszunk egy külföldi bort!

 • Tippünk:
  • Hollóvár (Takács Lajos, Somló) – Hárslevelű 2012
  • Domaine des Escaravailles (Franciaország) - Cotes du Rhone Les Sablieres 2015 

 

A borral még csak most ismerkedőknek egy könnyen értelmezhető, illatos fajtából készült bor lehet ideális választás.

 

 • Tippünk:
  • Kamocsay Ákos Prémium Borok Ihlet Cuvée 2015
  • Fekete Borpince: Tramini cuvée 2014

 

A haladó borkedvelőket kényeztessük igazi különlegességgel. Egy kiváló évjáratban született tokaji aszú vagy egy tradicionális eljárással készült prémium pezsgő biztosan telitalálat lesz.

 • Tippünk:
  • Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 2013
  • Garamvári Brut Magnum 2000

 

Az ajándékozás az örömszerzésről szól - ne akarjunk az ajándékkal „nevelni”, tartsuk tiszteletben a megajándékozni kívánt személy ízlését, még akkor is, ha az eltér a sajátunktól. Figyeljük az árcímkét is, és ne felejtsük el, hogy egy túlzó ajándék zavarba ejtő lehet. Ne költekezzünk tehát erőn felül; az ajándékozás nem a pénztárca vastagságának fitogtatásáról szól. A figyelmességet egy méregdrága tétel nem helyettesítheti.

Mivel ünnepeljünk?

Ha az ajándékozással már jól állunk, és szeretnénk egy kicsit magunkat is kényeztetni, akkor használjuk ki a lehetőséget és kóstoljunk olyan tételeket, amelyeket csak ritkán van lehetőségünk.

Javaslatunk ínyenceknek:

 • Mumm Millesime 2006
 • Bodegas Roda - Rioja Reserva 2012
 • Babits 6 puttonyos Tokaji Aszú – Prémium, Poklos dűlő, 2013
 • Szepsy István 6 puttonyos Tokaji Aszú 2008

Engedjünk a csábításnak, hiszen ha beleszeretünk egy borba, akár aznap haza is vihetünk belőle! A karácsonyi menühöz és az ünnepek utáni beszélgetésekhez is biztosan megtaláljuk az ideális kísérőt a Winelovers Xmas kóstolón és vásáron.

 

Fotó: Benkő M. Fanni


Cikkajánló
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing