Megkezdődött az Országos Mikulásfesztivál Nagykarácsonyban

A Mikulásfalva Nonprofit Kht. meghívására a délvidéki Kórógyról, a felvidéki Madarról és a kárpátaljai Beregszászról érkezett kisdiákok részvételét több Pest megyei nyugdíjascsoport is 10-10 ezer forinttal támogatta. Meghívtak gyerekeket Erdélyből is, ők azonban anyagi okokból egyelőre nem tudtak eleget tenni az invitálásnak.

Mészáros Géza, a Mikulásfalva kht. ügyvezetője a Mikulásház megnyitását megelőző sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az immár 16. alkalommal megrendezett Mikulásfesztivál programjaihoz soha nem kaptak állami támogatást, így "nem tudtak eltunyulni", és bevételeikből, illetve nem állami támogatásokból teremtették elő a szükséges pénzt.

Mint elmondta, már több támogatóval alakítottak ki - remélhetően hosszútávú - partneri kapcsolatot. A gyerekek ökológiai, környezetvédelmi gondolkodásának erősítését segíti például az Öko-Ferr Kft.-vel létrejött együttműködés, amelynek egyik eredménye a kft. szakmai támogatásával, s Bubutimár Éva keramikus tervei alapján megvalósult Zöld Karácsony Óriás Társasjáték. Az idei fesztivál egyik újdonságának számító játék a négy évszak és négy állat lakóhelye segítségével fejleszti a gyerekek környezettel, környezetvédelemmel és a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteinek fejlesztését.

Mint Kőhalmi Tibor, a kht. kommunikációs vezetője elmondta, idén tíz helyszínen mintegy 200 program, köztük több újdonság is várja a Mikulás lakóhelyére látogatókat. Az érkezőket - idén először - Mikulásfalvi Manók fogadják és kalauzolják az ősz apó birodalmában. Elmesélik a látogatóknak Mikulásfalva történetét, és érdekes mesével hívják fel a figyelmüket a hulladékgyűjtés, a környezet megóvásának fontosságára.

A nagyszakállú ajándékosztó zöldablakos, pirosfalú házikójában a korábbinál tágasabb dolgozószobában várja a hozzá érkezőket. Beszélget, mesél a gyerekeknek, és ajándékot is kapnak tőle. Az édességet azonban nem a megszokott színes Mikulás-zacskókba csomagolják a télapó segítői, hanem természetes anyagból készült - és a nagykarácsonyiak által varrt - zsákocskákba.

A Mikulás rezidencia udvarán megcsodálhatják a kicsik a december 6-án hosszú ajándékhordó útra induló csillagjáró szánt, és megismerkedhetnek az azt vontató szarvasokkal, Rudolf családfő immár kilencre gyarapodott famíliájával.

Nem hiányzik az udvarról a már korábban is közkedveltségnek örvendő ajándékládikók sora sem, ahol megunt játékaikat cserélhetik ki másikra a gyerekek.

Újdonság, hogy a megyék karácsonyfáin elhelyezhetik a magukkal vitt, illetve a játszóházban elkészített díszeket. A tavaly pályázaton nyert éremverőgépen pedig a Mikulás, a Mikulásfalvai logó, fenyőfa és angyal motívumok közül választva saját emlékérmet is készíthetnek a gyerekek.

A nagykarácsonyi Mikulásnak tavaly több mint 16 ezer látogatója volt, és már az idén is gyorsan telik az előjegyzési naptára: hatezer óvodás, iskoláscsoport jelezte az érkezését, a hétvégeken pedig a családokat várja a jóságos nagyszakállú.

A mind nagyobb vendégforgalomhoz egyre szűkebb a Mikulásház, ezért egy mesefalu megépítését tervezik. A tervek már elkészültek. Tavaszra remélhetően megkapja az építési engedélyt a beruházás, és ha sikerül pályázati pénzt nyerni a megvalósításra, megkezdődhet a Mikulás-birodalom felépítése.

Az első ütemben egy új Mikulásházat, továbbá a Jóság kapuját, valamint a táborozókat is befogadó 60-férőhelyes ifjúsági szállást szeretnék felépíteni, majd az anyagi lehetőségektől függően akarják bővíteni a mesefalut. A megvalósításba a magántőkét is szeretnék bevonni - mondta el az MTI-nek Mészáros Géza.

 

 

MTI 2011. november 4., péntek 16:42
Fotó: MTI


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing