Megkezdődött a Magyar Sajtút Hálózat kiépítése

2013.10.16. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A magyarországi borutakhoz hasonlóan megkezdődött a Magyar Sajtút Hálózat kiépítése, ahol a kézműves sajtkészítők nemcsak saját portékáikat árusítják és kínálják, hanem turistákat is fogadnak – mondta a Kis-Közép- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete elnöke.

Kovács László az első alkalommal a Fejér megyei Óbarokhoz tartozó Nagyegyházán megrendezett Sajtmustrán arról is beszélt, hogy a sajtúthálózat két állomása már épül: az egyik a rendezvény helyszínén, a másik a Nógrád megyei Szentén. Reményét fejezte ki, hogy az állomások száma a jövőben bővülni fog, és minden megyében lesz legalább egy.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a turisták fogadásához komoly infrastruktúrára van szükség: a sajtmegállók kialakítása egyenként mintegy 40-50 millió forintot igényel, ezért igyekeznek uniós források felkutatásával segíteni a hálózathoz csatlakozni szándékozókat. A tervek szerint a sajtúton a sajtkóstolás mellett a környék kulturális programjai, bor-, lekvár- és mézkóstolás is várja majd az érdeklődőket.

Kovács László az MTI kérdésére elmondta: a házi sajtkészítők piaci részesedéséről nincsenek pontos méréseik, de a sajtmanufaktúrák az összes Magyarországon értékesített sajt legalább öt százalékát készítik. Hozzátette: szeretnének az arányon növelni, ezért tervezik egy magyar sajt mintabolt létrehozását a fővárosban, ahol a magyar kézműves sajtok többsége elérhető lesz a lakosság és a vendéglátóipar számára egyaránt.

Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az a céljuk, hogy a pillanatnyilag fejenként 1,8 kilogrammos magyarországi sajtfogyasztást 2,8 kilogrammra növeljék. Jelezte, hogy az egy kilogrammos növekedés éves szinten 100 millió liter magyar tej számára jelent piacot.

 

MTI 2013. október 12., szombat 14:05


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing