Megkezdődött a 2016. évi Szakma sztár fesztivál verseny

2016.04.18. | Kategóriák: Rendezvényhírek, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Megkezdődött hétfőn az idei Szakma sztár fesztivál, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntője 40 szakmában Budapesten a Hungexpo területén, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár kiemelte: reményeik szerint a duális képzésben bevezetett új intézkedésekkel 2018-ra a jelenlegi 55 ezerről 70 ezerre emelkedik a képzésben résztvevők száma, és ezzel összhangban 8 ezerről 20 ezerre a gyakorlati képzésnek helyet adó gazdálkodó szervezeteké.

Kiemelte: a versenyen résztvevők száma is azt bizonyítja, hogy a duális képzési struktúra beváltja a hozzá fűzött reményeket. Hozzátette: a duális szakképzési rendszer finanszírozásának javulása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a gazdaságnak megfelelő létszámban álljon rendelkezésére jól képzett munkaerő.

Szólt arról is, hogy a versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van az alkalmazható és átváltható tudással rendelkező szakembereket, illetve a megfelelően képzett technikusokat a munkaerőpiacra bocsátó szakképzésnek.

Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón elmondta: a szakmák népszerűsítésére a kamara az idén kilencedik alkalommal rendezi meg a fesztivált.

Bejelentette, hogy két év múlva Budapesten rendezik a Szakma sztár európai versenyét, az EuroSkills versenyt.

Ismertetette: idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg. A válogatóból 214 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe 110 oktatási intézményből - mondta. Aki sikeresen szerepel, az mentesül a vizsgák alól, megkapja a bizonyítványát - tette hozzá.

Közölte, hogy az idei országos döntőben 12 határon túli fiatal is indul, 9 szakképesítésben, akik a Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek.

 

 

 

 

MTI 2016. április 18., hétfő 11:54


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing