Megindult a pécsi állatkert milliárdos fejlesztése

 

Megkezdődött és jövő tavaszra be is fejeződik a pécsi állatkert ökoturisztikai élményparkká alakítása - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere az 1,2 milliárd forintos beruházás hétfői alapkőletételén.

Páva Zsolt (Fidesz) a teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozott beruházás kapcsán azt mondta, hogy az állatkertet a mai kor turisztikai igényeinek megfelelően és az ökológiai, fenntarthatósági szempontoknak megfelelően fejlesztik, így az intézmény színvonala eléri majd a hasonló nyugat-európai létesítményekét.

A részletekről szólva kitért arra, hogy a beruházás eredményeként a park a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen, eddig Pécsen be nem mutatott fajokkal, oktatási centrummal várja majd a látogatókat 2015 tavaszának végétől.

Mint hozzátette, a fejlesztés során a fő szempontot az jelentette, hogy a Dél-Dunántúl egyetlen, 1961-ben épült állatkertje mindenféle környezetvédelmi előírásoknak, feltételeknek a legmesszemenőbbekig képes legyen megfelelni.

A pécsi állatkert - amely eddig 200 faj ezer egyedét mutatta be - májusban, az előkészítési munkálatok ideje alatt zárta be kapuit. Korszerűsítését negyedszázada tervezik, mióta felmerült, hogy működése veszélyeztetheti az alatta lévő ivóvízbázisokat.

Páva Zsolt elmondta, hogy az új állatkert az előzetes várakozások szerint jelentősen növelni fogja Pécs turisztikai kínálatát, a tervek szerint az intézmény látogatóinak száma a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé nő. A polgármester szerint ez elsősorban annak lesz köszönhető, hogy a fejlesztés lehetőséget teremt olyan népszerű és nagy tömegeket vonzó állatok bemutatására, mint a barnamedve, a leopárd, a puma, a tigris, a fóka, valamint számos madár és tengeri halfaj.

A sajtó rendelkezésére bocsátott tájékoztatóból kiderül, hogy az állatkert területén új fogadóközpontot emelnek, amelyben oktatótermet, büfét alakítanak ki, és itt helyezik el az édesvízi és tengervizes akváriumokat, a terráriumot is. Utóbbiakat a jelenleg is nyitva tartó belvárosi Akvárium-terrárium költöztetésével, bővítésével hozzák létre.

A tájékoztató szerint a pécsi állatkertben az elmúlt évek során felújított kifutókon kívül szinte az összes helyszín átalakul, állatház épül a nagymacskák számára, vízilóház, Afrika-kifutó jön létre. Nagy hangsúlyt fektetnek majd a környezeti nevelésre is, ezért külön területen mutatják be a Mecsek és környékének állat- és növényvilágát.

A fejlesztés részét képezi emellett, hogy tágas parkolót alakítanak ki a vadaspark szomszédságában, valamint a helyszín közelében kerékpározásra alkalmas erdei útvonalat építenek. Az építkezés idejére az állatok a kert területén maradtak, őket ideiglenes kifutókban, karámokban helyezték el.

 

 

MTI 2014. szeptember 15., hétfő 12:57


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing