Meddig tartson a szundikálás?

2014.11.12. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Nagyszerű dolog szunyókálni, de előfordul, hogy fáradtabban ébredünk fel, mint ahogy elaludtunk. Szakértők szerint ennek az az oka, hogy ha 30 percnél tovább alszunk, a mély alvás fázisába kerülünk, amiből nehéz felébredni.
A pihentető, rövid alvás sok előnnyel jár. Kicsit hasonlít ahhoz, mint amikor a számítógép lelassul, majd kikapcsolás és újraindítás után ismét helyreáll a sebessége. Az agy még egy rövid ideig tartó szunyókálás után is sokat profitál a kikapcsolódásból.

Az alvásszakértők szerint az 5-20 perces alvás fokozza az éberséget, jobban vág az agyunk. A nap bármely szakában hasznos. A szunyókálás ideális hossza az alvásciklusokkal magyarázható.

A 30 perces alvás után másnapossághoz hasonló tünetekkel ébredünk, ami után csak újabb 30 perc múlva érezzük a jó hatást. A 60 percnél hosszabb alvás után jobban emlékszünk a tényekre és a nevekre. Ez idő alatt már a mélyalvás is bekövetkezik. A 90 perc egy teljes alvásciklust foglal magába, azaz a REM-fázist is. Ilyenkor javul az érzelmi és a folyamatokkal kapcsolatos memória, és ennyi alvás nem jár felébredés után álmossággal.

Egy jó tanács: ha rövid ideig szeretnénk szunyókálni, emeljük meg a fejünket, illetve helyezkedjünk félig ülő pózba, így elkerülhető a mélyalvás. Ha ennyi idő alatt álmodunk is, az a kialvatlanság jele.

 

- infirmed - 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing