Márton napi vigadalom - a Bonus Party Service ajánlata

Nem is nagyon kell keresgetni a fejünkben, hogy a hagyomány a római időkre nyúlik vissza. November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, így megkóstolták az új bort és az új termés is kitartott bőven, így nagy eszem-iszomot tartottak, hogy jövőre is jó termés legyen mindenhol.

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. E napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Amennyiben Ön is tartja a hagyományokat és szeretne valami különlegeset az asztalra tenni, hadd ajánljuk figyelmébe Chéfünk 21. századi technológiájával készített libapecsenyéjét!

 

Márton napi konfitált libacomb birsalmás lilakáposztával és hagymás tört burgonyával

Hozzávalók:

- Libacomb

- Libazsír

- Vöröshagyma

- Fokhagyma

- Alma

- Só

- Majoranna

Elkészítés:

A libacombokat alaposan megtisztítjuk, sóval, majorannával bedörzsöljük, és pár órára hűtőbe rakjuk, hogy bepácolódjon a combunk, és a só rendesen átjárja a húst.
Ezután mély tepsibe helyezzük, felöntjük libazsírral úgy, hogy az teljesen ellepje, illetve teszünk még bele fokhagymát, cikkekre vágott vöröshagymát és almát.
Ezután ezt az egészet 80-90°C-os sütőbe tesszük, és ezen az alacsony hőmérsékleten 3-4 órán keresztül sütve-pároljuk a libacombokat (ezt a technikát hívjuk konfitálásnak)
A hagyományos párolt lilakáposztába, párolás közben kockára vágott birsalmát teszünk, és így készítjük el. Ha a libacombok vajpuhára párolódtak, hagymás tört burgonyával és birsalmás lilakáposztával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Amennyiben kiváncsi egyéb ötleteinkre, látogasson el weboldalunkra is: www.bonusparty.hu


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing