Márton-napi libalakoma a Várban

2017.11.16. | Kategóriák: Bor, Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Rendkívüli flashmob keretében idézte meg Szent Márton legendáját a Magyar Turisztikai Ügynökség. Nem mindennapi látványosság és Libalakoma várta az érdeklődőket a Budai Várban november 11-én, Szent Márton napján délelőtt 10 és 12 óra között. Egy izgalmas, meglepetéseket tartogató flashmob, azaz villámcsődület népesítette be a Mátyás-templom környékét, amely esemény középpontjában Szent Márton legendája állt.

Hazánkban a Szent Márton-napi hagyomány mindenekelőtt a libából készült ételek körül forog, így ezen a rendezvényen is főszerephez jutott a gasztronómia. Az ország húsz legismertebb séfje érkezett a Várba, hogy egyedülálló Libalakomát kínáljon saját készítésű libafalatjaiból, így a nagyközönség számára ritka lehetőség nyílt legjobb szakácsaink műveinek széles körű összehasonlítására. A hagyomány része az újbor megjelenése és első kóstolása is, ezért a libafalatok mellé az érdeklődők belekortyolhattak az idei év hazai újbor termésébe is. A villámcsődület bővelkedett váratlan fordulatokban és finom Szent Márton-napi ízekben, így az éppen arra sétáló érdeklődőktől kezdve, a családdal együtt kilátogatókon át a baráti társaságokig mindenki örömét lelhette az ünnepi tradíciók közös felelevenítésében.

Márton-napi libalakoma a Várban. HOL Magazin 2017.

A Szent Márton-napról és hazánk őszi élményeiről további információk a hellomagyarorszag.hu oldalon találhatóak. Induljunk útnak és kóstoljunk helyi, szezonális ízeket az év minden időszakában továbbra is!

Az Ügynökség receptpályázatot is hirdetett, hogy megtalálja a legjobb magyar libafogásokat és a közönség kedvenc liba ételét

Márton-napi libalakoma a Várban. HOL Magazin 2017.

Libareceptek sokasága lapul a fiókokban és szerepel a családi gasztronómiában, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy számos recept érkezett az MTÜ pályázatára. A beküldött receptekből a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) szakmai zsűrije választotta ki a három legjobbat, amelyet három kiváló étterem egy hétig a Szent Márton-napi ajánlata részeként menüjébe felvesz. Emellett a nyertes receptek beküldői egy-egy kétszemélyes vacsorát nyertek a Pannónia Gasztrohajóra. A zsűri megjelölte továbbá azokat a fogásokat, amelyek közül a közönség választhatta ki a kedvencét a Magyarország Élmény Itthon Facebook-oldalon.
A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt receptek: Narancsos libacomb, káposztás gnocchival; töltött liba, karamellás lilakáposztával; „Gyöngyi libalakomája”. A Facebook-on szavazók körében legnépszerűbb fogás: Sült libamell erdei gombamártással. A legjobb hazai libareceptek elérhetőek a facebook.com/hellomagyarorszag felületen.

 

Debreczeni Mónika borász szüreti élményei a Villányi borvidékről

Debreczeni Mónika borász. HOL Magazin 2017.

Milyennek értékeli az idei évjáratot a borvidéken?
A 2017-es évjárat kiemelkedően szép a villányi borvidéken. Éppen a tegnapi napon kóstoltuk végig az összes elkészült tételt, és kivétel nélkül mindegyik koncentrált, gyümölcsös, egyensúlyos, elegáns, és már most látható, hogy a prémium vörösborok hosszan érlelhető, figyelemre méltó potenciállal bíró borok lesznek!

Mely fajták mutatják idén a legszebb arcukat (a borvidéken)?
Amely fajták nekem legjobban tetszettek az évjáratkóstolón, azok a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a kékfrankos fajták voltak. A csóka szőlőből készült borunk is nagyon gyümölcsös, izgalmas volt. Hozzá kell tenni, hogy ezek a borok szinte most erjedtek ki, van, amelyik tételnél az almasav bontás még csak most indul, de az biztos, hogy beltartalmi értékük kiváló.

Tudna említeni egy kiemelkedően szép élményt a szüret vagy az azt megelőző időszak kapcsán?
A szüret első napján, augusztus 16-án született meg a lányom kislánya, így nekem e nap nagyon emlékezetes, szinte álomszerű volt. A szüret alatt végig gyönyörű idő volt, így az szinte zökkenőmentesen zajlott, bár izgalmak azért mindig adódnak!

Milyen típusú borokat javasol kóstolni a Villányba érkezőknek?
A villányi borok igen karakteresek, ezt úgy is szokták mondani, hogy a termőtáj (terroir)felülírja a fajtákat, ízvilágukban, struktúrájukban összetéveszthetetlenül villányiak! Minden szájnak megvan a maga ízlése, így jó szívvel ajánlom mind a frissen elkészült újborokat, a könnyed vöröseket, rozékat, de ugyan úgy az érlelt, zamatos un. „nagyborokat” is. A kötelező kűr természetesen a Villányi Franc!

 

A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft hírlevele


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing