Márton-napi fogások és újborok kóstolója Szekszárdon

2015.11.12. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Turizmus

Ételkülönlegességekkel, újborokkal és koncertekkel várják a hét végén az érdeklődőket Szekszárdon az idén kétnapos Márton-napi rendezvényen. Pénteken este és szombaton a Béla király téren hat szekszárdi pincészet kínálja borait, öt étterem és egy kávéház étel-, illetve kávékülönlegességeit - mondta Berlinger Attila, a Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az idei szekszárdi Márton-nap érdekessége lesz, hogy nem bőséges libavacsorát, hanem inkább - egy gourmet-fesztiválhoz hasonlóan - minden étterem saját, libából készített ételsort kínál majd a vendégeknek; az éjszakai libazsíros kenyér is egy kemencében sülő specialitás lesz - tette hozzá. Megrendezik a helyi termékek bemutatóját és vásárát is, amelyen Szekszárd térségében készült élelmiszereket lehet megkóstolni.

A gasztronómiai programot koncertek egészítik ki, amelyeken mások mellett a Szekszárdi Gitárkvartett, a Junior Stars Big Band és a fővárosi Beatles tribute-zenekar, a Black Birds játszik. Szombat délelőtt a város fő terén a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat rendeznek.

A szekszárdi Márton-napi programon tavaly kétezren vettek rész, idén ennél is népesebb közönségre számítanak - mondta az igazgató. A tolnai megyeszékhelyen emellett a hét végén több ismert pincészet is Márton napi libavacsorával és borkóstolóval várja az érdeklődőket.

A magyar borvidékekhez hasonlóan a népi hagyomány Szekszárdon is azt tartotta, hogy "Márton a bor próbája", azaz ekkorra készültek el az első, főleg fehérborok, amelyeket meg lehetett kóstolni - mondta Balázs Kovács Sándor, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum néprajzkutatója. A város a 18. században letelepedett sváb lakossága korán átvette a magyar szokásokat, köztük a Márton-napi hagyományt is - tette hozzá.

 

 

MTI 2015. november 11., szerda 16:38


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing