Magyarság Háza: kulturális programok a nemzeti összetartozás napján

2017.06.01. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Számos program várja az érdeklődőket a nemzeti összetartozás napja alkalmából péntektől vasárnapig a Magyarság Házában - közölte Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Csibi Krisztina rámutatott: az emléknapot minden évben többnapos rendezvénysorozat egészíti ki, így lesz idén is. A programokkal a külhoni magyar közösségek hagyományait, kultúráját próbálják bemutatni, és történelmi példaképeket idéznek meg. Fő üzenete ennek a napnak, hogy a magyaroknak össze kell fogni a közösségeik megmaradásáért - hangsúlyozta Csibi Krisztina.

A nemzeti összetartozás ünnepét pénteken Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke nyitja meg.

Az igazgató jelezte: az ünnepen több mint 20 csángómagyart is vendégül látnak, akik táncokat tanítanak majd a Magyarság Háza előtt, a Szentháromság téren. Emellett Macedóniából és Boszniából az ottani magyar közösségek képviselői érkeznek a nemzeti összetartozás napjára.

A Magyarság Háza előtti téren pénteken az Ismerős Arcok zenekar koncertje, Gastroblues fesztivál várja a vendégeket.

Szombaton az idei emlékévhez kapcsolódva Szent László király udvarát idézik meg, fellép a vajdasági Cirkalom együttes és több alkalommal élőben kapcsolják a csíksomlyói búcsút. Este a Buda Folk Band és az erdélyi Tokos zenekar ad koncertet.

Vasárnap közös léggömb-felengedéssel az összetartozás üzenetét szeretnék hírül adni, illetve fellép a Holdviola és Lajkó Félix Trió valamint Iancu Laura.

A rendezvényeket időszaki kiállítások színesítik, Lelkünk világai címmel Kósa Klára keramikusművész munkáit lehet megtekinteni, illetve Világjelek címmel Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató kiállítása várja a vendégeket.

A kulturális programok mellett pénteken kihívás és esély - Trianon a XXI. században címmel rendhagyó történelemórát tat Stefano Bottoni történész, Rejtelmes nanovilág címmel pedig Vida Ádám fizikus várja rendhagyó fizikaórára az érdeklődőket.

 

 

 

 

MTI 2017. május 31., szerda 14:35


Cikkajánló
- Pancs - Design és Gasztroplacc
- Abigél-maratonra hív a Petőfi Irodalmi Múzeum
- Aranytíz 2018 január
- Decemberben izgalmas élőkoncertek és különleges karácsonyi ajándék várja az utasokat a Budapest Airport terminálján
- Egy hónap múlva Ortodox Karácsony a Belvárosi Főplébániatemplomban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing