Magyarországon megrendezett nemzetközi konferenciák 2010-ben

A Magyar Kongresszusi Iroda a tavalyi évben is figyelemmel kísérte a hazai rendezvénypiac trendjeit. Negyedéves összesítésük alapján, Magyarországon 2010-ben összesen 537 nemzetközi konferenciát tartottak meg, melyeken több mint 125 ezer ember vett részt. A nemzetközi konferenciák kísérőrendezvényeként 73 nemzetközi kiállítás is lezajlott tavaly. A Magyarországon megrendezett nemzetközi rendezvények áltagos időtartama 3,7 nap, részvevőinek átlagos száma, pedig valamivel több, mint 234 volt.

A 2010-es adatok alapján kijelenthető, hogy a nemzetközi gazdasági válság hatására megmutatkozó visszaesés a rendezvény, illetve hivatásturisztikai piacon, megszűnőben van. A 2010 januárjától decemberig tartó időszak eredményei szerint a 2009-es évhez képest növekedett: a nemzetközi konferenciák száma, az azokon résztvevők száma, a nemzetközi konferenciákon részvevők átlagos száma, a részvevő nemzetek átlagos száma, a konferenciák összesített napjainak száma és a konferenciák átlagos időtartama.

A konferenciák térbeli megoszlását tekintve, folytatódott a korábbi évek tendenciája, hiszen a nemzetközi konferenciák 71%-a továbbra is a fővárosban került megrendezésre. Budapestet Pécs, majd Sopron és Szeged holtversenyben, valamint a Balaton-part konferencia-települései követik. Jelentős konferencia-városok még: Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét és Piliscsaba.

A konferenciák helyszín típusa szerinti bontásában egyértelmű a szállodák fölénye (63,4%), amit az egyetemek/tudományos intézetek, az egyéb helyszínek, végül a kongresszusi központok követnek. Ezek az eredmények a kongresszusi központok jelentős visszaesését és az egyetemek, tudományos intézetek előretörését mutatják.

A részvevők száma szerinti megoszlás a 101-250 fős rendezvények számbeli megugrását tapasztalhatjuk, a konferenciák 43%-a ennyi embert mozgatott meg. Az ennél kisebb rendezvények állnak a második, a nagyobbak, pedig sorban ezek után.

A konferenciák leggyakoribb időpontjául továbbra is a szeptembert választják a szervezők, amit a május és október, majd a június követ.
A nemzetközi konferenciák átlagos időtartama is mutat némi javulást 2009-hez képest, akkor 3,3, tavaly 3,7 nap volt az átlag. Legtöbb a 2-3 napos, legkevesebb az 1 illetve 7 napnál hosszabb konferencia volt.

Nemzeti megoszlásban a Magyarországon tartott nemzetközi konferenciák részvevői 81%-ban külföldiek voltak. Leggyakrabban hazánkban konferenciákon részvevő nemzetek a németek, angolok, franciák, olaszok, amerikaiak, spanyolok, csehek, osztrákok, lengyelek és a belgák. A konferenciák megrendelőinek több mint fele magyar, ami az előző évhez képest 6%-os növekedés. A legjelentősebb külföldi megrendelők az angolok és a németek.

A megrendelők típusa szerint a legtöbb konferenciát valamely külföldi vagy magyar vállalat rendelte, 13%-ban egyetemek, intézmények, egyesületek, tudományos társaságok és alapítványok, 11%-ban magyar és külföldi szervező irodák, illetve valamivel több esetben Európai szövetségek részéről érkeztek konferencia megrendelések.

 

További információk a Magyar Kongresszusi Iroda weblapján >>>

 


Cikkajánló
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Eldőlt, melyek Magyarország legjobb kenyerei
- Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól
- Színház még nincs, bisztró már van: megnyitott az Átrium Bisztró
- 2020/21 az újramuzsikálás évada a Nemzeti Filharmonikusoknál

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing