Magyarország első fineburger étterme

Improvizálni csak a zenében szeretünk.
2013. március 23-án, szombaton, a Budapest Music Center épületében, megnyílt Magyarország első Fineburger étterme, ahol a tökéletesen komponált látványos és ízletes ételek mellett, minden csütörtökön, pénteken és szombaton este 9 órától jazz koncertekkel várják a nagyérdeműt.

Nell Bélát az étterem vezetőjét kérdeztük a hétvégi nyitás apropóján:

- A névválasztás sokat elárul az étterem zenei és menükínálatáról, de a kérdés adja magát, hogyan jött a jazz és a hamburger párosításának ötlete?

Az Opus egyediségéhez illően, a gasztronómiában legalább annyira hiánypótló dolgot szerettünk volna létrehozni, mint a Budapest Music Center és a Jazz Club a hazai zenei életben.

Az OPUS-ban arra vállalkozunk, hogy az utcáról behozzuk az étterembe a „gyalogburgert”. Különleges lesz, ízletes lesz, egészséges lesz és mégis hamburger. Valami olyasmi, mint amikor Duke Elington Für Elise-t játszik. Bár imádjuk az improvizációt és a jazzt, a konyhában szigorúan kottából játszunk.

Hogy mikor és hol, s pláne miként keletkezett az eredeti hamburger, arról nem sokat tudunk, viszont a jelenéről már sokkal többet mondhatunk: a pizza mellett talán a legnépszerűbb élelmiszer a világon. Sajnos sokak szemében a gyors és egészségtelen étkezés szinonimája is egyben. S mivel alig akad köztünk olyan, aki néha el ne csábulna egy burgerre, azt gondoltuk, miért is ne lehetne a bűnös élvezetből igaz műélvezet.

- A ház zenei célkitűzéseiről, szerepéről, sőt már a tavaszi fesztiválhoz kapcsolódó programjairól is hallottunk, azonban szeretnénk kicsit bővebben megismerni a ház konyhaművészetét is.

Opus fineburger. HOL Magazin 2013.

Ferencz Gábor séfet, a konyhai kínálat megalkotóját kérdeztük:

A hamburgert a legjobb alapanyagokból és legrafináltabb ízekből komponáljuk meg, ha komplett fogásként, hozzáillő körettel és mártásokkal tálaljuk, s nemcsak a harmóniára, de a korszerű táplálkozás követelményeire is ügyelünk.

Így kerül az asztalokra a mű, melyet Fineburgernek nevezünk.

Minden „fineburger” fogás alapja tökéletesen azonos módon készül: 15 deka hús, friss, helyben sütött zsemle, házilag készített ketchup és ízletesen komponált köretek. Ugyanakkor minden hamburger más típusú zsemlével, húsból vagy éppen vega alapanyagból készül. Kínálatunkban szerepel marha, sertés, kacsa, libamáj, rák, lazac, sőt sajt vagy zöldség burger is.

- A fineburger kínálat mellett mit ajánlsz még kóstolásra vendégeitek számára?

Azt mindannyian tudjuk mennyire fontos a tálalás. Az étel, amelyet elfogyasztunk, már azelőtt beindítja a fantáziánkat, mielőtt a villánkra vennénk. Épp ezért kísérletezünk egészen új dizájnokkal. A tányér helyett öblös poharakba, tálalunk, bizonyítva, hogy az egészséges táplálkozás ne csak a kalóriák számlálásában jelenjen meg, hanem a látvány is szerves része legyen az élvezetnek.

A művészi 3D tálalás az úgynevezett ”Smart food” kínálatunkon bontakozik ki. A körkörösen megszemlélhető kompozíciók már az első falat előtt élményt adnak.

Ráadásul ebben a formában - a kisebb porcióknak köszönhetően - akár többfélét is lehet rendelni, így lakatva jól nemcsak a gyomrot, de a szemet is. Nagyon találó a kérdésben szereplő kóstolás kifejezés, hiszen ún. kóstoló adagokat kínálunk.

- Az ételeken túl milyen italok kerülnek a vendégek poharaiba? Készültök e téren is különlegességgel?

A pezsgő estét megidézve könnyű habzó boros koktélokkal, prosecco variánsokkal, spritzekkel várjuk a hozzánk érkező művészetre szomjazókat.

- Milyen nyitó programmal invitáljátok azokat, akik meg szeretnék kóstolni az asztalra kerülő költeményeket?

Az Opus Jazz Club nyitó koncertje: Modern Art Orchestra és vendégei: Monica Akihary, Hans Lüdemann, Alban Darche és Grzegorz Karnas. Vasárnap a gyermekek számára kínálunk programot:

ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával, a hétvége pedig majd a X. Budapest Jazz Festivál programjaival telik.

Mindenkit várunk sok szeretettel!


Cikkajánló
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Gyulán nyitja második franchise éttermét a Creppy
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Színház még nincs, bisztró már van: megnyitott az Átrium Bisztró
- Fenntarthatósági díj az őriszentpéteri Pajta Étteremnek

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing