Magyar Kultúra Alapítvány. Rendezvénytermek a Budai Várban

Kalandos sorsú, éppen 100 éves épület. Jó, hogy nem beszél, mert a XX. század sok szörnyűségére emlékezhetne. Kár, hogy nem mesél, mert látott államférfiakat, személyiségeket, királynét, diákokat, szerelmeseket. Volt: pompázatos, ezért kritizálták; szétbombázott, tehát sajnálták; elhanyagolt, mert huzakodtak rajta, pedig már-már a víz vezette az áramot. Elfogyó múltjával ma már keveseknek Pénzügyminisztérium (1901-1945). Még sokaknak Műegyetemi Kollégium és benne a Várklub!; Levéltár; Művelődési Vezetőképző; Kulturinnov; Alapítvány.

Magyar Kultúra Alapítvány. Rendezvényhelyszín Budai Vár.

 

A Budai Várban, a mai Szentháromság tér, Hess András tér, Fortuna utca, Fortuna köz, Országház utca által határolt, a pincétől padlásig hétszintes, hatalmas épületegyüttes mai története a XIX-XX. század fordulóján kezdődött. Az 1901-ig terjedő, változatos régmúltat már csak könyvek, fotók, levéltári dokumentumok és néhány emléktábla őrzi. (Az érdeklődők a felsorolt irodalomban bőséges forrásokat találnak.) Ezen a területen álltak az 1687-ben alapított Jezsuita Akadémia épületei, amelyeket 1773-tól a Nagyszombatról Budára helyezett egyetem használt. Erre emlékeztet az Országház utcai oldalon lévõ emléktábla:

“Ezen a helyen működött 1777-tõl 1926-ig az Egyetemi Nyomda a Nagyszombatban 1577-ben alapított intézmény e táblával 400 éves fennállására emlékezik. (1977) ”

A mai tömb közvetlen elődje a régi Pénzügyminisztériumnak nevezett épület volt. A Szentháromság téri Pénzügyminisztérium elkészítésére Fellner Sándor 1899-ben kapta a tervezési megbízást. Az építkezés 1904-ben fejeződött be. A korabeli sajtó főleg a Mátyás-templommal versengő, térre néző homlokzatot kritizálta. A pénzügyminisztériumi korszakról számtalan dokumentum, fotó fellelhető, elsősorban a Budapest Történeti Múzeum Fényképgyűjteményében. A 300 személyes, neogót bálterem, a márvánnyal burkolt, szobrokkal díszített aula, a faburkolatos, kandallós fogadó - és tanácskozótermek, a miniszteri szobák, a várakozó helységek jellemzője is a neogót stílusú reprezentativitás. Sokan ma ámulva kérdik: ekkora pénzügyminisztérium? Igen, akkor egy nagy ország, fellendülő kapitalizmusának erő-demonstrálása.

Az épület alá is benyúlik a pince szint alatt, 16 méter mélyen lévõ, Nagy Labirintus, budavári kazamata rendszer, amely ma is felcsigázza a turisták érdeklõdését.

Az épület az ostrom alatt súlyosan megsérült. 1948-tól folyamatosan állították helyre. A neogót, hatalmas díszterem is jóval kisebb lett, ám a sima födém akusztikai megoldása remekül sikerült. Az ajtók eredetiek; a műmárvány kereteket és a falak alsó részét takaró faburkolat viszont a kalandos sors egyik újabb átmeneti jellemzője. Pár éve Szabó István: “A napfény íze” című filmjének vívójelenetét forgatták a teremben, s a díszlet maradt ott ajándékként. A mát jellemző külső és belső helyreállítás 1962-ben fejeződött be.

Ma az épület termei páratlanul kedvező lehetőséget biztosítanak rendezvények szervezésére. A Corvin, a Rákóczi, a Bethlen, a Hunyadi termek, vagy a díszes Aula számos rendezvénytípus megjelenítésre alkalmas.

(Részletek Dr. Koncz Gábor Épület és funkció, a Magyar Kultúra Alapítványról, a szinergizmus értelmezésével című művéből.)

Az Alapítvány termei, frissen felújított lépcsőháza páratlanul szép rendezvényhelyszínek is. A rendezvénytermekről többet is megtudhat a rendezvényhelyszín specialista oldalain >>>


Cikkajánló
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Megnyíltak a Hotel Memories Budapest **** konferencia termei
- Nagy dobásra készül a Superfly
- XVIII. EGRI BORSZALON

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing