Magyar kézműves sörök sikerei Lexingtonban

2018.06.07. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Idén ötödik alkalommal, 2018. május 19-én rendezték meg Kentucky államban (Lexington Convention Center) az Alltech Craft Brews & Food Festet, amely fesztivál során több száz kézműves sörfőzde mutatta be termékeit egy verseny keretében. A zsűri egy összetett pontozási rendszer alapján választja ki a győztest. Bírálás alá kerül többek között a megjelenés, az illat, az íz, a stílus és a minőség is.

A versenyen ötven sörfőzde 325 söre vett részt a világ négy országából. A megmérettetésen, ahol számos nemzetközi, képzett sörmester és ítész bírált, 6 magyar főzde több főzete is részt vett, melyről 12 érmet hoztak el. Az összes résztvevőt tekintve 13 arany, 74 ezüst és 71 bronz medált osztottak ki.

Ebben az évben a Commonwealth Cup nagydíjat a Dark Charge Barrel Aged Molé nyerte, amit a Braxton Brewing Company főzött Covington-ban (Kentucky állam).

A magyar főzdék között szerepelt: a Hopfanatic, a RothBeer, a Synthesis, a Zirci Apátsági Manufaktúra, a FIRST Craft Beer és a Guri Sörfőzde.

 

Hopfanatic Brewery

A Hopfanatic Sörfőzde 2013 márciusában kezdte meg működését Kiskunhalason. Különleges sörök készítése volt a célunk. Több eddig nem fellelhető sörstílust szerettettünk meg, az igényes sörök kedvelői körében. 2016 őszén a termelésünket leállítottuk és teljes körű korszerűsítésbe kezdtünk.

2017 május 16.-án az új, modern, az előbbinél kétszer nagyobb kapacitással megkezdtük a söreink főzését. Célunk nem változott, továbbra is magas minőségű sörkülönlegességeket szeretnénk főzni. 8 állandó sörrel térünk vissza, ami egész évben beszerezhető. Emellett több „OnlyKEG” széria is lesz, amit a neve is elárul, csak hordós kiszerelésben lesz elérhető. Ezek a sörök lesznek a kísérleti főzetek, melyekben nem leszünk rest használni különleges összetevőket.

 

NOHOPLIMIT

West Coast India Pale Ale

Komlóorgia egy üvegben. 5 féle magas minőségű komló adja ezen sör kiemelkedő aromáját. Magas alkoholtartalma jól rejtőzködő, nem tolakodó. Kekszes, mézes, narancsos, bodzás jegyek teszik különlegessé ezt az IPA-t.

100 IBU 30 EBC Alk.: 8,5% v/v

 

OAT CAKE JUICE

India Pale Ale

A Project Series 4. tagja, egy 40%-ban zabpehellyel és simcoe komlóval főzött IPA. Halványsárga, sűrű és erősen matt, trópusi gyümölcsökkel készített süti illatával. Íze ennek ellenére inkább savanykás, a kortyot a zab viszi végig, a komló mintegy töltelékként köszön be az ízhullám közepén a maga trópusi-fűszeres jellegével.

60 IBU Alk.: 6,0% v/v

 

Guri Sörfőzde

A Guri sörfőzde családi vállalkozásként indult 1995-ben. Kezdetben kizárólag a pilseni sörüket főzték, ami mind a mai napig a termelésük 60%-át teszi ki.

A sörforradalom kezdetével gerilla sörfőzőkkel kezdtek együtt dolgozni, akik manapság is gyakran megfordulnak a főzdében, de saját receptúrák alapján is készítenek újhullámos söröket, amelyek az utóbbi 2 évben remek eredményeket hoztak.

2015-ben a Guri Meggyes és Guri Szilvás sörük Csehországban kategória győztes lett, míg 2016-ban a KSE sörversenyen a Pompeii nevű Amerikai Pale Ale sörük gyémánt, a Spicc nevű Amerikai IPA-juk pedig Arany diplomát szerzett.

A sörfőzde jelenleg 2 főzőházzal üzemel, egy 800, illetve egy 3200 literessel. A kisebben az újhullámos sörök, míg a 3200 literesben a hagyományos sörök készülnek.

A főzde gyakran fogad látogatókat is.

 

DELIRIUM

Belga trippel

Hibrid erjesztésű, erős, komplex világos sör. Jellemzője a magas alkoholfok, fűszeres észterek és a gyümölcsös ízek komplexitása.

Alk.: 8%

°B.: 18%

 

Synthesis Brewing

Az európai söripar ma már több száz remek házi sörmárkát ismer. A sörkedvelők viszont még ennél is többet! Ha kiteríted magad elé Európa képzeletbeli kisüzemi sörtérképét, a híres házi sörfőzdéket jelölő zászlócskák szorgalmasan sűrűsödnek a csehek és a morvák földjén, a bajorok sem panaszkodhatnak, Elzász is kitűzte a maga parányi lobogóit, sőt odaát a szigeten a britek is, no meg a belga szerzetesek is lerakták a névjegyeiket. A zászlócskák Magyarföldön is gomba módra szaporodnak, s a parányi árbócra nemrég felkúszott saját üzemével Magyarország legújabb, legkreatívabb kisüzemi sörmárkája a Synthesis is.

A Synthesis cég- és termékfilozófiája – híven a szó jelentéséhez – roppan egyszerű: végy kitűnő alapanyagokat és készíts belőlük remek sört! A hozzávalók közül persze ne felejtsük ki a két sörmágust Schindler Józsefet és Králl Zoltánt sem! A többi – sajnos – üzemi titok. (Még csak annyit árulhatunk el, hogy a végtermékhez karcsú palackok, öblös söröskorsók is szükségeltetnek.)

 

EASTERN WOLF

A manapság egyre kelendőbb IPA sörök ellenállhatatlan képviselője. 6,1%- os West Coast IPA. Trópusi gyümölcsök, kókusz, ananász, mangó – természetesen minden íz csak valódi komlóból.

 

COCO REPUBLIC

Egy ízig-vérig fekete, angol stílusú száraz, fekete sör egy kis csavarral! A főzésnél és az erjedés végén kókuszt adtunk hozzá, ami egy kis trópusi hangulatot kölcsönöz neki. Ízében csokoládé, karamell, kapucsínó, kávé, kókusz. Limitált tétel!

Típus: fruit and spiced infused Ale

ABV: 6,0%

IBU: 32

 

Rothbeer Brewery

Az alapító Róth Zoltán így ír magáról, a sörökről: Az egyetemi évek alatt merült fel bennem, hogy sört kellene főzni. Rövid kutakodás után rájöttem, hogy vannak országok, ahol ez olyan természetes dolog, mint például nálunk a horgászás. Szóval nem is olyan reménytelen az ügy… Az első sörömet 2005. novemberében főztem: állaga és színe mint a rostos őszibaracklé, íze nehezen behatárolható; nekem ízlik, barátaimnak kevésbé.

Szép lassan haladok előre, már a barátok is rájárnak a sörömre! Nem ragadtam meg a világosnál és a barnánál, minél több sörtípust szeretnék kipróbálni, nagynevű söröket próbálok lemásolni. Ekkor szervezzük ez első házi sörfőző találkozót, később egyesületet alapítunk, sikeresen lobbizunk hobbink legalizálásáért, terjesztjük az “igét”.

2012-ben jönnek a versenyek, nagy csatákat vívunk a szlovákokkal és a lengyelekkel, persze nem vérre menő csaták ezek, inkább a hobbisörfőzés ünnepei. A versenyeken szépen szerepelnek a söreim, majd jön a második budapesti verseny, ahol a Távoli Galaxissal megnyerem Grand Champion díjat, én leszek év házi sörfőzője.

Közben kisüzemi szinten is elindult valami, kitört a “sörforradalom”. Egyre több különleges, nálunk kevésbé ismert és még kevésbé főzött sör jelenik meg, az emberek pedig imádják ezt a sokszínűséget. Rá kellett jönnöm, hogy a hobbim értékes tudás, és mint sok más házi sörfőző, én is feltettem magamnak a kérdést: Mi lenne ha…? “Tettlegességig fajult” a dolog, összeállt a csapat, vándorsörfőzőnek álltam és tárt karokkal fogadott minket a környék talán legmodernebb főzdéje, a rozsnyói Kaltenecker. Sokat segített ebben munkahelyem, az Atoll is, nélkülük most nem lenne Távoli Galaxis.

Közben kijött második sörünk a Pyromania, Bakancslista sorozatunk folyamatos kihívást jelent számunkra, ugyanakkor egy izgalmas kalandozás is a különleges ízek világában. Mivel Távoli Galaxissal kezdtünk, furcsa lenne úgy zárni a bemutatkozást, hogy a határ a csillagos ég. Tele vagyunk ötletekkel, hamarosan újabb űrutazásba kezdünk, IPA-n túli galaxisokat kutatva. Amíg a tisztelt sörszerető publikum kíváncsi a söreinkre, addig mi mindent megteszünk, hogy a tőlünk telhető legjobb minőségben meg is kapja!

 

TÁVOLI GALAXIS

Távoli Galaxis egy világos borostyán színű ale, a klasszikus IPA sörök kevésbé testes, szárazabb irányvonalának képviselője. Egy elegáns, enyhén karamelles malátatest az alapja amely kellő egyensúlyt támaszt a markáns komlókeserűnek. Nevét valamint citrusos, passió gyümölcsre emlékeztető ízét és illatát a Galaxy komlónak köszönheti. A 2013-ban megrendezett 2. Magyar Házisörfőző Verseny abszolút győztese, 2014 -ben pedig elnyerte az Év Kedvenc Kézműves Söre díjat.

Típusa: amerikai IPA

Összetevők: pale és pils maláta, karamell maláta, Mosaic és Galaxy komló

Szárazanyag-tartalom: 14.5 °P

Alkohol: 6.1% v/v

Színe: borostyán

Keserűség: ~ 70 IBU

 

 

Zirci Apátsági Manufaktúra

“Ardere et Lucere”, avagy Lángolj és világíts!”

1735 október 29. napján a napsugarak már simogatták a Braxatorium épületét, mikor az egész venerábilis konvent részesülhetett az első zirci sör élményében. Miután megízlelte, a konvent egyhangúlag hirdetett véleményt, miszerint a sör jónak bizonyult: „Vidit et gustavit, quia bona esset avagy Megkóstolván látta hogy az jó”. A sörfőzés hagyományát modern eszközökkel támasztottuk fel 2015-ben. A tradíció és az innováció kettőssége ami egyedivé tesz minket a piacon. Az autentikus környezetben, a kézi munkaerő valamint a legmodernebb digitális technológia ötvözésével születik meg a valódi apátsági sör.

 

ZIRCI APÁTSÁGI LEVENDULÁS

Magas búzamaláta tartalmú, levendulával és narancshéjjal készült, világos, szűretlen búzasör.

A Zirci Apátsági Levendulás witbier a tradíció és innováció találkozásának ünnepe! Új, különleges búzaélesztő felhasználásával, s a witbierek hagyományos alkotóelemének számító koriander levendulára cserélésével egyedi és minden ízében harmonizáló, új és mégis érett ízvilág született. A Levendulás witbier a kései nyár és a kora ősz keresztmetszete!

Alkohol: 5,1% V/V (%)

Balling fok: 14 B°

 

ZIRCI APÁTSÁGI HAVASKA & BÚZA

Magas búzamaláta tartalmú, selymesen gyümölcsös világos búza.

A Zirci Apátsági Búza egy nem mindennapi világos, szűretlen búzasör! Magas búzamaláta aránnyal főzzük, mely ízében és illatában egyaránt jelentkezik. Elsősorban virágos, üde illatok kísérik a búza amúgy is édeskés-savanykás jellegét, ízében a nagyon visszafogott keserűség mellett az illatot is uraló virágos-citrusos gyümölcsös jellegek játszanak főszerepet. Igazi karakteres, szűretlen fehér búza!

Alkohol: 5,3 V/V (%)

Balling fok: 13,5 B°

 

FIRST Craft Beer

A Kurucz fivérek misszója 2010 óta a minőségi magyar sör. Évek óta azon dolgoznak, hogy a saját szervezésű fesztiválokkal fórumot teremtsenek a minőségi magyar sörnek és ez által minél több emberrel megismertessék az ízgazdag és illatos sörök sokszínű világát. „7 éve járjuk a világ vezető craft beer főzdéit és Fesztiváljait, tanulunk a legjobbaktól és missziónkká vált hogy ezt a tudást arra használjuk fel, hogy a tökéletes minőségű, ízgazdag, illatos söröket elérhetővé tegyük a magyar fogyasztók számára.” A FIRST Craft Beer sörfőzdét 2017 nyarán alapították, hogy missziójuk célba érjen. Tökéletességre való törekvés: “Szenvedélyes emberek vagyunk, szenvedéllyel gondolunk a sörre. Azon dolgozunk évek óta, hogy a fogyasztók is így érezzenek a sörök iránt.” A tökéletes, elsőosztályú sör csakis megalkuvás nélkül állítható elő! Egy craft beer sörfőzde a termékeit folyamatosan fejleszti és a nagyüzemmel ellentétben nem a maximális profitszerzésre törekszik, hanem a tökéletességre. Ennek többek közt egyszerre feltételei a legszigorúbb higiéniai előírások, a csúcsminőségű alapanyok, a kristálytiszta víz és a professzionális technológia.

 

DOUBLE IPA

A Double IPA egy a keserű ízek kedvelőinek szánt felsőerjesztésű, keserű sörkülönlegesség. Az IPA-nal magasabb alkohol és komlótartalmú, aminek köszönhetően testes, változatos ízek és aromák uralják. Stílus: Double IPA

Alkohol fok: 8,5 IBU: 70 Bailing fok: 19

 

FARMHOUSE WHITE ALE

Egy könnyű, amarillóval és citrával hidegkomlózott witbier Farmhouse stílusú újraértelmezése. A vallóniai eredetű típus és a belga búzasör egyvelege üdítően visszaadja a vidéki hangulatot. Szalmaszőke színével, száraz testével méltó kísérője a frissítő őszi estéknek. Stílus: Witbier / Hoppy Witbier

Alkohol fok: 4,5 IBU: 22 Bailing fok: 12

 

IPA

A FIRST India Pale Ale (IPA) egy felsőerjesztésű sörkülönlegesség. A stílus brit eredetű, rendkívül magas komlótartalmú, az Ale típusú sörökhöz tartozik. Egy jó IPA kóstolása mindig a friss, virágos, fűszeres, illattal kezdődik, majd jön a rendkívül keserű, mégis kellemes kortyérzet. Az illatos, ízgazdag sörök rajongóinak. Stílus: India Pale Ale

Alkohol fok: 5,6 IBU: 53

 

PILSNER

Tradíciónális, alsóerjesztésű sörstílus. A FIRST Pilsner nem csak nevében pilseni. Hagyományos cseh eljárással, hosszan erjesztett, pilseni alapanyagok felhasználásával készül a Jan Suran (elnök, Cseh kézműves Sörfőzdék Egyesülete) receptje alapján.

Stílus: Czecz Premium Pale Lager

Alkohol fok: 4,5 IBU: 21

 

Alltech Lexington Brewing and Distilling Co. bemutatása:

Az Alltech Lexington Brewing and Distilling vállalat díjnyertes sörök és szeszesitalok gyártója és egyike a világon létező csekély számú olyan vállalatnak, amely egyidejűleg folytat sör- és szeszfőzési tevékenységet. Azt követően, hogy 1999-ben Dr. Pearse Lyons, az Alltech alapítója és elnöke megvásárolta a vállalatot, a Kentucky Bourbon Barrel Ale® fokozatosan a sörfőzde vezető márkájává vált, kihasználva a friss Kentucky Bourbon whiskey-s hordók hozzáférhetőségét. Mostanra a Kentucky főzetcsalád – Kentucky Ale®, Kentucky Bourbon Barrel Ale®, Kentucky Bourbon Barrel Stout™, Kentucky IPA™ és egy különleges, hordóban érlelt szezonális sörválogatás – már számos díjat begyűjtött. 2015-ben az európai bővülés keretei között megvásárolta a Newryban, Észak-Írország található Cumberland sörfőzdét, ahol a Foxes Rock Pale Ale, Red Ale, IPA és Stout sörei valamint a Finn Pilsner Lager sörök készülnek, valamint licence alapján a Kentucky főzetcsalád egyes sörei is. Összesen a két főzde 50 ezer hl kapacitással dolgozik.

Jelenleg további bővítések vannak folyamatban a cég háza táján ide értve a nemrég, a Western Kentucky University-n átadott kisüzemi sörfőzdét az egyetemmel kooperációban valamint a Közép – és Dél amerikai bővítéseket.

A vállalatot 2012-ben, saját szeszfőzdéjének megnyitásakor a világhírű Kentucky Bourbon Trail® útvonal egyik megállójává választották. Legkiválóbb termékei a Town Branch® Bourbon, a Town Branch® Rye, a Pearse Lyons Reserve® malátawhiskey és a Bluegrass Sundown® bourbonnel ízesített kávélikőr.

További információkért látogasson el a kentuckyale.com címre.

 

 

 

 

 


Cikkajánló
- Magyarország legjobb cukrászdái
- 9 dolog, amit még nem tudtál a parfümválasztásról
- Feltámadás a Nemzeti Hangversenyteremben
- Tavaszi programok Egerben
- Minden esti vigilia a Mátyás templomban a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing