Magyar barbárok Hollywoodban

Annak ellenére, hogy a magyarok rengeteget tettek Hollywood felvirágoztatásáért, az álomgyárban nem bánnak kesztyűs kézzel velünk. A legtöbbször bűnöző szerepre kárhoztatnak bennünket. Szerencsére akadnak olyan üdítő kivételek, mint Az angol beteg, amelyben Ralph Fiennes a híres felfedezőt, Almásy Lászlót alakította.

„Ha magyar, akkor jó lesz bűnözőnek.” Ez a párhuzam legjobban a Közönséges bűnözőkben érhető tetten. Ebben fontos szerephez jut az Arkosh Kovach nevű rosszfiú, aki magyarul hadarva igyekszik információkat átadni a zsaruknak a titokzatos gengsztervezérről, Kayser Sözéről.

Woody Allen sem sok jót hallhatott rólunk, mert a Jade skorpió átka című komédiájában a magyar mágus, Voltan (Polgar) veszi rá a biztosítási ügynököt alakító főhőst, hogy éjszakánként ékszereket raboljon. Végül lebukik, és bárhogy bűvészkedik, elnyeri méltó büntetését.

Nincs ez másként a Bérgyilkos a szomszédom és a Már megint bérgyilkos a szomszédom vígjátékokban sem. Az ex-gengsztert megformáló Bruce Willis a rettegett magyar maffiával, a Gogolák bandával kerül szembe. Janni és apja, Lazlo Gogolak rosszabbak az orosz gazfickóknál is, ám a sorsukat ők sem kerülhetik el. Részlet itt: http://bit.ly/1P4h29H

Az Oscar-díjas Chicago-ban kevésbé direkten utalnak arra, hogy a magyarok hajlamosak a bűntettek elkövetésére. A börtönben a kivégzésre váró nők közt feltűnik egy magyar asszony, akit a férje meggyilkolásért ítéltek el, de mint kiderül ártatlanul senyved a halálsoron.

Ha nem is bűnöző, de elég simlis alak az a magyar építési vállalkozó is, aki a Féltékenységben a friss házaspárt megformáló Meryl Streepet és Jack Nicholsont veri át. Fűt, fát ígér, ám a házfelújítást korántsem a várt eredménnyel végzi. Részlett itt: http://bit.ly/1CZ6pjf

Szerencsére itt-ott azért már pozitívabb figurák bőrébe bújva is felbukkannak magyar szereplők a sikerfilmekben. A kilenc Oscar- díjjal kitüntetett Az angol betegben (Paramount Channel, 2015. április 3., 21:40) a Szahara felderítőjeként elhíresült gróf Almásy László kalandos életét ismerhette meg a nagyközönség. Bár a film sok ponton eltér a valóságtól, mégis sikerült egy olyan hőst találni, akire határainkon belül is büszkék lehetünk.

Arra, hogy velünk, rajtunk nevetni is lehet, az Agymenők készítői világítottak rá, akik humoros perceket szereztek a nézőknek azzal, hogy felhívták a figyelmet a magyar barbárokra (Hungarian barbarians): http://bit.ly/1G5g7mV.


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- 10.000 epizód – Történelmet írt a Barátok közt
- Elkezdődött az El a kezekkel a Papámtól! című különleges családi film forgatása
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing