Lyon Ízvarázs

Lyon gasztronómiája elevenedik meg a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában 

2012. július 9-14.

Július elején ismét felpezsdül a város egyik legfestőibb kilátásával rendelkező és legfranciásabb szállodájának, a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelnek élete. Egy izgalmas gasztronómiai héttel várják az érdeklődőket, mely a nyári hőségben üdítően hat majd azokra, akik kíváncsiak a csak gasztronómia fővárosának nevezett Lyon hagyományos fogásaira.

A szálloda számos gasztronómiai eseményen van már túl, a thai és a marokkói gasztronómiai hét után ezúttal egy, a szálloda szellemiségéhez igazán passzoló, hamisítatlanul francia, azon belül is lyoni gasztronómiai héttel kedveskedik a látogatóinak. Lyonban, ahol a konyha életforma is egyben, a hagyományos ízek érintetlensége mellett az ínyencek is megtalálhatják a nekik tetsző csemegéket. Grégory Alamercery, a Sofitel Lyon Bellecour szálloda szakácsa júliusban érkezik hozzánk egyenesen a gasztronómia fővárosából és már alig várja, hogy elkezdhesse gasztronómiai hódítását a fővárosban.

Lyon - Budapest. Ízvarázs a Sofitelben. HOL Magazin 2012.

A lyoni konyha a francia konyhaművészet egy regionális változata. A 16. században Medici Katalin sok firenzei szakácsot tartott udvarában, hogy finom ételeket készítsenek neki, helyi alapanyagokból. Ez elindított egy egyfajta forradalmat, melynek köszönhetően az alapanyagok minősége egyre jobbá vált, valamint a legjobb és legpraktikusabb dolgokat ellesték a környékbeliektől. A bresse-i és a charolais-i régiók farmjai, a dombes-i vadhús, a savoy-i tavak halai, a Rhone völgyének és a Forez régiónak a zöldségei, gyümölcsei kéznyújtásnyi távolságban vannak és meghatározó alapanyagai Lyon méltán elhíresült gasztronómiájának, nem beszélve a bortermelésről, mely Burgundiából, Beaujolais-ból és a Rhône völgyéből fakad. A 19. században a polgárság szakácsai, az úgynevezett „lyoni mamák” maguk mögött hagyták az otthonaikat, és saját vállalkozásba kezdtek, amivel széles körben elterjesztették a lyoni konyhaművészet hagyományait. A gasztronómus Curnonsky nem véletlenül aposztrofálta úgy a várost, mint a „Gasztronómia Fővárosa”. A huszadik században ez a fajta konyhaművészet egyet jelentett az egyszerűség és nagyszerűség elvével, és lassan mindenhol megismerték a világon. Fő jellemzőit a felső középosztály ételeiből és a tipikus „bouchon” konyhából nyeri. Lyonban a legmagasabb az egy főre jutó éttermek száma Franciaországban, és megtalálhatjuk egymás mellett a bouchon éttermeket, valamint azokat is, amelyek Michelin csillagos séfek kezében vannak, ezek közül talán a legismertebb a Paul Bocuse.

 

A gasztronómiai hét alatt a következő fogások kerülnek majd terítékre:

Előételek

Gâteau de foie de volaille

Ez volt a híres ételszakértő, Curnonsky kedvenc étke. A gâteau de foie de volaille egy szufléhoz hasonlítható, amiben hús (csirkemáj), tojáshab és ázott kenyér is található sok más hozzávalóval vegyítve.

Salade lyonnaise

A lyoni salátában a salátaleveleket krutonnal, buggyantott tojással, baconnel és paradicsommal ízesítik.

Charcuteries, saucisson, rosette et jésus avec lentilles et pomme de terre en salade et cervelle des canuts

Hideg előétel lencselevesből, burgonyasalátából, és aromás fűszernövényekkel bolondított túróval.

 

Főételek

Andouillette

Az andouillette egy francia csemege, aminek a pontos meghatározása sokáig változóban volt. Ez egy finomra darál sertésbelsőségekből és gyomorból készült hurkaféle, melyet vastagbélbe töltenek. Fő ízét a húsnak köszönheti, de jellemzően fűszeres, gyógynövényes aromát is felfedezhetünk benne, az évszaknak megfelelően. Találunk benne alkoholt, bort a helyi szokásoknak megfelelően. Zsemlemorzsával, kocsonyával vagy zsírral vonják be.

Quenelle de brochet

A Quenelle de Brochet egy liszttel, tejjel és tojással panírozott csuka. Mielőtt gőzfürdőben megpárolnánk, henger alakja van. Hajdanán Lyonban, vasárnap reggel az egész város felkereste a cukrászdát egy serpenyővel, amiben később a halat és a paradicsomszószt készítették.

Sabodet à la Beaujolaise

A Sabodet egyfajta felvágott, melyet a Saint Jean-d’Ardières-ből származó hentes készít, Beaujolais-ban. A felvágottba egy egész sertés fejét beledarálják.

 

Desszertek

Tarte à la praline

A praliné karamellizált mandulából készül. Ez a praliné pite fő összetevője, ami Lyon kedvenc édessége, a töltelék fele összetört praliné és tejszín.

Poire et Pruneaux à la beaujolaise

Körte és szilva Beaujolaise borban. Mivel a körte a fán nem tud rendesen megérni, kézenfekvőnek tűnt, hogy főzött desszertet készítsenek belőle. Ahogy elkezd érni a gyümölcs le kell szedni, hogy a keményítő át tudjon alakulni cukorrá.A körtét serpenyőben főzzük Beaujolais-val, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel. A főzéstől a körte húsa omlós és puha lesz, a bőre pedig ráncos, innen kapta a “poires à la bonne femme” azaz a körte, öreg hölgy módra nevet.

Café gourmand : coussin, quenelle de Lyon, mini tarte à la praline

A Le coussin de Lyon (Lyon párnája) egy cukrászati specialitás, ami csokoládéból és mandula krémből készül. Az 1643-as pestis idején egy zarándoklatot szerveztek Fourvière-be, hogy imádkozzanak a Szűzanyához, hogy mentse meg a várost. A meghallgattatásért hatalmas gyertyát és aranypénzt adományoztak a Szűznek, melyeket a szentélyben lévő selyempárnára helyeztek.

A csokoládékészítő Voisin 1897-ben telepedett le Lyonban, akkor döntötte el, hogy párna alakú édességet fog készíteni, végül ez lett az első francia édesség különlegesség.

Az édesség mandulából, mogyoróból áll, amiket cukorral vonnak be, összetörve finom pralinét alkot. Ezt vékony fehércsokoládé réteg rejti.

Izgalmas ízkavalkádra és igazi lyoni gasztronómiai különlegességekre számíthatnak a kulináris élvezeteket habzsolók, melyre valóban érdemes lesz ellátogatni! A fogásokat bárki megkóstolhatja a szálloda éttermében egy egész héten át!

Ismerjük meg a gasztronómia fővárosát itthon, hiszen júliusban Budapestre látogat!


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing