Lovagi játékokat rendeznek Várgesztesen

Több mint ezer nézőt várnak szombaton Várgesztesre, ahol lovagi játékok keretében "szabadítják fel" a Komárom-Esztergom megyei település várát, amely a török korban többször is gazdát cserélt.
A délelőtt tíz órakor kezdődő fesztiválon a török hódoltság idejére "utazhatnak vissza" mindazok, akik felkeresik a falut, majd a Gyulaffy László hagyományőrző bandérium és a Gölbasi Vitézei Egyesület harcát tekinthetik meg.

A csatát követően a várrét ad otthont a hagyományőrző eseményeknek, kézműves látványosságoknak, szórakoztató programoknak. Fegyverbemutatók, haditorna, kardozás, íjászat, lovaglás, népi játszótér, a Szelindek együttes koncertje és táncháza várja a település vendégeit. A mesterségek utcájában az érdeklődők interaktív bemutatókon ismerkedhetnek meg a régmúlt idők kézműves technikáival.

Délután a várréten megismétlődik a magyar-török összecsapás, amelyet gólyalábas, zenés gyermekműsor követ, sötétedéskor pedig a tűzzsonglőrök szórakoztatják a jelenlévőket. Az érkezőknek a Villapark melletti területen ingyenes parkolót alakítottak ki, onnan kisvonattal, lovas kocsival vagy autóbusszal közelíthető meg a lovagi játékok helyszíne.

Várgesztes a Vértes-hegység észak-nyugati csücskében, Tatabányától 17 kilométere található, közel 600 fős település. A falut valószínűleg a Csák nemzetség kezdte el építeni a fölötte levő várral együtt. Esterházy József 1693-ban szerezte meg Gesztes várát a hozzá tartozó településsel és uradalommal együtt.

A törökdúlás következtében elpusztult települést 1730 táján Duna-melléki katolikus németekkel telepítették be, a falu elnevezése ekkor Pusztagesztes volt. A Gesztes név mellé a vár szó 1917-ben került.

 

MTI 2013. szeptember 10., kedd 12:31


Cikkajánló
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!
- A SKULT13 márciusi programjai
- …MINT ÜSTNEK ZENGÉSE
- PultAlól 4. - Hol volt hol nem volt
- 10 éve együtt a Badacsonyi Borvidék Budapesten is

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing